Видео

НАСА ще измерва ураганни ветрове чрез GPS

Мисията с името CYGNSS (съкратено от Cyclone Global Navigation Satellite System – Циклонна Глобална навигационна спътникова система) на осем малки сателита е да измерва скоростта на ураганните ветрове, и да получи повече инфромация за причините за бързото им усилване. Технологията е подобна на тази, използвана при системата GPS. Всеки сателит от съзвездието CYGNSS ще получава сигнали от четири GPS сателита едновременно и отраженията на тези сигнали от земята. Самите мини сателити няма да излъчват сигнали.

Традиционните методи за измерване на ураганни ветрове от космоса включват и радарен инструмент, който изпраща сигнали към повърхността на земята и измерва силата на отразения към сателите сигнал. Използването на GPS сигналите вместо сателити с радари ще се отрази в значително редуциране на разходите за прогнозиране на урагани.

Вчера вечерта (15.12.2016 г.) в 22:30 ч. българско време американската космическа агенция НАСА се свърза успешно с 8-те мини сателита, които бяха изстреляни по-рано през деня от самолет, който спусна ракетата-носител Пегас. Установена е връзка с всички осем CYGNSS спътника чрез чилийската наземна станция. Ракетата-носител Пегас бе спусната на височина 12,19 км над Атлантическия океан, източно от Кейп Канаверал, откъдето се отправи към ниска околоземна орбита.

Новото съзвездие от мини сателити ще осигури и по-голямо покритие над Земята – 8-те сателита са така разпределени, че на всеки 12 минути ще може да се наблюдава един и същ регион. Комбинацията от системите CYGNSS и GPS ще осигури цялостна картина на скоростта на ветровете над тропиците на всеки няколко часа, за разлика от досегашните няколко дни, необходими на един сателит.

[iframe width=“640″ height=“360″ src=“https://www.youtube.com/embed/Bla3RsVia9A“ frameborder=“0″ allowfullscreen ]

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us