Видео

Нов материал ще може да предпазва астронавтите от космическа радиация

Отравянето с радиация в космоса скоро може да бъде част от историята, предава кирайската новинарска агенция Xinhua. Австралийски учени са създали изключително тънък наноматериал, който защитава повърхностите от светлина и радиация.

Новият материал ще може да бъде приспособен да отразява видимата и невидимата светлина. Освен това той ще предпазва астронавтите от радиацията на слънцето, докато са в космоса.

Наноматериалът е толкова тънък, че стотици слоеве едновременно могат да бъдат поставени върху всяка повърхност, включително върху космически скафандри.

„Нашето изобретение има много възможни приложения, като защита на астронавтите или сателитите с изключително тънък слой, който може да бъде приспособен да отразява опасната ултравиолетова или инфрачервена радиация при различна околна среда“, обясни Мохсен Рахмани, един от създателите на материала.

„Нашата технология значително повишава прага на устойчивост срещу вредната радиация в сравнение с днешните технологии, които разчитат на поглъщане на радиацията чрез плътни филтри“, допълни Рахмани.

[iframe width=“853″ height=“480″ src=“https://www.youtube.com/embed/cpXRifjaKhk“ frameborder=“0″ allowfullscreen ]

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us