Видео

Шведска минна компания ще мести град с население 18 хил. души

Част от жителите и сградите на шведския град Кируна ще бъдат преместени на ново място заради възможни слягания вследствие добива на желязна руда. Компанията LKAB ще поеме преместването на ключови сгради и разрушаването на останалите в настоящия център и изграждането на нов на 3 километра източно.

За жителите на Кируна, чиито жилища попадат в зоната за разрушаване, ще има обезщетение в размер на 125% от стойността им, или ще им бъде предложена къща с подобен размер на новата локация.

Първата от историческите сгради, засегната от местенето, вече е транспортирана на новата си локация. Предстои преместването на часовниковата кула и църквата, но това ще се случи след обществено обсъждане. Преместването на целия град може отнеме до 100 години, но архитектурната фирма, спечелила проекта е трябвало да предостави решение това да стане до 20 години.

Кируна е създаден в близост до най-голямата подземна мина за желязна руда в Европа през 1900 г. Цената, която LKAB ще плати за преместването му на 3 километра източно, ще бъде приблизително 1 млрд. евро.

[iframe width=“853″ height=“480″ src=“https://www.youtube.com/embed/WKvqJ05AsPY“ frameborder=“0″ allowfullscreen ]

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us