Видео

SpaceX представиха кораба, с който ще изпратят хора на Марс

Американската компания SpaceX представи проекта си за космически кораб, който ще бъде изпратен на Марс с хора на борда му. Комплексът с височина 122 метра е по-голям от най-мощната ракета, произведена от САЩ – 3.5 пъти по отношение на масата и 3.6 пъти по отношение на тягата. Корабът ще бъде с възможност за многократна употреба, като на Марс ще се произвежда гориво за обратното пътуване.

По пътя за Червената планета корабът, ще се захранва със соларни панели с мощност 200 киловата и ще е висок почти 50 метра, с диаметър от 17 метра и товароносимост 450 тона. На борда му ще има място за 100 души.

В зависимост от разстоянието между Марс и Земята пътуването ще бъде с продължителност от 80 дни (през 2035 г.) и 150 дни (през 2027 г.) или средно 115 дни.

Според изпълнителният директор на компанията Илон Мъск изпращането на един астронавт до Марс би струвало около 10 млрд. долара при сегашният модел на национална политика, а за да се осъществи колонизацията цената трябва да спадне до 200 000 щатски долара. Той илюстрира как това може да стане като използва за пример пътуване с Boeing 737 от Лос Анжелис до Лас Вегас. При еднократно осъществяване на само 1 полет и вместимост 180 души полетът би струвал на всеки пасажер по 500 000 долара. Тъй като самолетът извършва много полети билети за същото разстояние могат да се намерят за по 43 долара включващи всички такси и данъци, а самото гориво струва по около 10 долара на човел.

Дори и при евентуалното намаление на самата цена осъществяването на първият полет, обаче, ще бъде едно начинание с висок риск и желаещите да участват ще трябва да си отговорят на въпроса „Готов ли си да умреш?“.

[iframe width=“640″ height=“360″ src=“https://www.youtube.com/embed/0qo78R_yYFA“ frameborder=“0″ allowfullscreen ]

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us