Видео

Вижте кой победи в състезание с дронове между изкуствен интелект и пилот

Американската аерокосмическа агенция НАСА обяви резултатите от състезание между автономно управляван и пилотиран дрон, провело се на 12 октомври. За пилот бе избран Кен Луу, състезател по управляване на безпилотни системи от световен клас.

Победител по време е Луу, който е постигнал средно време за обиколка на пистата от 11.1 секунди. Времето на обиколка на автономният дрон е било 13.9 секунди.

В изявление Кен Луу коментира, че това е била най-компактната писта, по която е пилотирал. Според него проблем при човешкото управляване е психическата умора.

От НАСА коментираха, че дронът, управляван от изкуствен интелект, е бил по-стабилен в изпълнението си.

Във видеозаписа от състезанието се наблюдава контраста между състезателите. При управлявания от Луу дрон се вижда много по-агресивно ускоряване, правейки полета по-рязък. За разлика от него дронът, управляван от изкуствения интелект, лети много по-плавно по пистата.

Роботизираният дрон е разработен изследователи от Лабораторията за реактивно движение на НАСА. Проектът е отнел две години и е финансиран от „Гугъл“.

Бъдещи приложения на изцяло автономни дронове може да са проверка на инвентар в складове, операции по търсене и спасяване при бедствие, и потенциално да помогнат на роботи да навигират космическа станция.

Екипът на НАСА е разработил три дронове, като им е дал имена на герои от комикси – Батман, Жокера и Найтуинг. Те са програмирани да летят бързо без да се блъскат в препятствия.

{module [180]}

[iframe width=“560″ height=“315″ src=“https://www.youtube.com/embed/SrqrGweKQAU“ frameborder=“0″ allowfullscreen ]

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us