Видео

Започва обратното броене до изстрелването на най-мощната ракета носител

На 6 февруари 2018 г. американската аерокосмическа компания SpaceX ще извърши първи опит да изстреля най-мощната ракета носител – Falcon Heavy. Космическият апарат е с тяга на двигателите, равняваща се на 18 самолета „Боинг 747“, която е достатъчна да изведе в околоземна орбита 64 тона товар – точно колкото тежи един „Боинг 737“, превозващ пътници и багаж, зареден с гориво.

На борда на Falcon Heavy за тестовото изстрелване ще бъде личният електромобил на  създателят на компанията SpaceX Илон Мъск, произведен от друга негова компания – Тesla. Решението за изстрелването на червения 2008 Tesla Roadster е взето, защото, по думите на Мъск „би било скучно в първия полет да се използва баласт от бетонни блокове“. В колата ще звучи и песента Space Oddity на Дейвид Бауи.

Стартът на Falcon Heavy ще бъде направен от модифицираната площадка 39А на космодрума „Кенеди“, където миналата седмица беше извършен и тест на всички двигатели на ракетата.

Площадката има и символично значение, тъй като от нея са изстрелвани ракетите „Сатурн V“, пренасяли товарите в мисиите до Луната „Аполо“. Те са имали капацитета да изстрелят в ниска околоземна орбита товар от 140 тона или 41 тона до Луната. Последният полет със „Сатурн V“ е бил през 1973 г.

От SpaceX планират да приземят и трите първи степени на ракетата носител с цел повторно използване. Двете страничните ракети трябва да кацнат на площадка в центъра „Кенеди“, а основното тяло се очаква да се спусне върху плаваща платформа в Атлантическия океан.

{module [180]}

[iframe width=“560″ height=“315″ src=“https://www.youtube.com/embed/sNgByUWwFKU“ frameborder=“0″ allow=“autoplay; encrypted-media“ allowfullscreen ]

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us