Видео

Брайън Мей посвети песен на мисията, заснела Ултима Туле

Имаме работещ космически апарат. Току-що извършихме най-далечното от Земята прелитане край космически обект“, обяви на 1 януари говорителят в управлението на мисията „Ню хърайзънс“ на НАСА и Лабораторията за приложна физика на института „Джонс Хопкинс“ в щата Мериленд.

Междупланетната космическа сонда, която през 2015-а успешно изследва Плутон, изпрати изображения на най-отдалечения космически обект „Ултима Туле“, в самото начало на 2019-а година. Обектът е заснет от разстояние близо 27,5 хил. км и се състои от сдвоени сферични тела с общ размер около 33 километра. Най-вероятно е формиран при сблъсък от самото начало на формирането на Слънчевата система при скорост от едва 2-3 км/ч. Районът, в който се намира „Ултима Туле“, е като Поясът на Куипер. Заради изключително ниските температури, характерни за него, химическите процеси са толкова забавени, че се предполага, че космическите тела са се запазили почти във вида си от преди 4.6 млрд години.

„Ню хърайзънс“ е заснел „Ултима Туле“ и от височина едва 3500 км, като изображенията се очаква да пристигнат през февруари.

Постижението на сондата предизвика рок легендата и астрофизик Брайън Мей да посвети песен на „Ню хърайзънс“. Ще я чуете във видеото.

{module [180]}

[iframe width=“560″ height=“315″ src=“https://www.youtube-nocookie.com/embed/j3Jm5POCAj8″ frameborder=“0″ allow=“accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture“ allowfullscreen ]

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us