Книгите в брой 2/ 2012

Сряда, 25 Януари 2012

Прозрачни неща

Владимир Набоков

ИК Колибри

2012

 

„Когато ние се съсредоточим върху материален обект, където и да е разположен, самият акт на внимание може да предизвика нашето неволно вдълбочаване в историята на този обект. Новаците трябва да се научат да се плъзгат по повърхността на обекта, ако искат той да остане на първоначалното си ниво. Прозрачни неща, през които миналото сияе!"

Всеки път докосването до Набоков е безконечно удоволствие, изпълнено със сладка изненада от неочаквани сблъсъци и проблясъци. След тежката артилерия от творчеството му, която отдавна е достъпна за българския читател, сега се появява и нещо малко по-различно, но не по-незначително.

 

Животът е другаде

Милан Кундера

ИК Колибри

2012

 

„Пък и пролетта тъкмо бе в разгара си и люляците цъфтяха щедро в деня, когато я откараха в клиниката. Там, след няколко часа болки, младият поет се изхлузи от нея върху омърсения чаршаф на света."

Усещането, че някъде другаде се случват нещата, не е открито от българите в началото на ХХІ, а е отдавна познато на много човеци по света. Сега пред нас е разказ за млад поет, който, както най-често се случва, се проваля, но не в поезията, а в голямата игра на живота. И това не е спойлер, защото текстурата на романите на Кундера е непредсказуема. Съкрушителен текст, както коментира един американски критик.

 

 

Американски лекции

Итало Калвино

ИК Колибри

2012

 

„Може да се каже, че две противоположни тенденции си оспорват литературната територия през вековете: едната се стреми да направи от езика безтегловна стихия, която се рее над нещата като облак или ситен прашец, или даже магнитно поле; другата клони към пренасяне в езика на тежестта, плътността, конкретността на предметите, телата, усещанията."

Силната серия от шедьоври за началото на годината завършва с Итало Калвино. Дори и да ви се струва, че този текст е само за специалисти, със сигурност ще се позабавлявате с него, по същия начин по който е приятно да се чете античната литература, легендите, приказките и съвременните саги. Има защо.  

Прочетена 499 пъти Последно променена в Петък, 08 Април 2016 12:09

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.