Органично за Франк Лойд Райт

Четвъртък, 15 Март 2018

Големият архитект вписа сградата в ландшафта

През 1943 г., когато България спасява своите евреи и докато Втората световна война раздира Европа, 82-годишният американски колекционер от еврейски произход Соломон Гугенхайм пише писмо до архитекта Франк Лойд Райт с молба да се заеме с проектирането на сграда в Ню Йорк за настаняване на колекциите му от произведения на изкуството. Търси се и парцел за сградата, избран е – до Сентрал парк.

Райт приема, а осъществяването на проекта му коства 15 години работо и 700 скици. През есента на 1959 г. – 10 г. след смъртта на Соломон Гугенхайм и 6 месеца след смъртта на самия Франк Лойд Райт, архитектурното бижу на Ню Йорк отваря врати за широката публика. Близо 50 години по-късно, през 2008 г. Музеят Гугенхайм е обявен за национално културно-историческо богатство, а 150 години след раждането на нейния архитект философията му остава основополагаща за съвременната архитектура.

Роденият през 1869 г. Франк Лойд Райт създава философията за органичната архитектура, в която човекът съществува в хармония с обкръжаващата го среда. Всяка архитектура следва физичните и естетски закони, но organic architecture трябва да се вписва в ландшафта. За строежа на сградите трябва да се ползват само естествени природни материали, отговарящи на трите основни изисквания: да бъдат екологични и безопасни за човека, формата да сградата да е бионична – т.е. да наподобява естествените линии на живите организми,  и последно – всичко да се вписва в пейзажа. Райт всъщност развива и допълва теорията на Луис Съливън и за 70-та години творчество показва на практика как може да се вплете архитектурната композиция органично в околното пространство. По проекти на Райт са построени 1141 сгради – жилищни домове, обществени сгради, църкви, музеи, офиси, училища. 532 проекта са напълно завършени, а 609 са били доработвани. Освен с архитектура Франк Лойт Райт се занимава с проектиране на мебели, на тъкани, с художествена обработка на стъкло и сребро. Пише над 20 книги, в които излага идеите си, непрестанно чете лекции в САЩ и в Европа.

Развива концепцията за децентрализирания град – Броудкеър сити. Идеята продължава да се обсъжда и анализира и през ХХI век. Основните материали са камък, кирпич, дърво и бетон. Естествената им структура се възприема за допълнителен декоративен ефект, който подчертава сливането на сградата с природата. Например, бетонната стена се вписва като скала в гората. Каменната фасада се прави от нешлифовани плочи. В органичната архитектура всичко е интегрално, цялостно, обектът е част от природата. Минимализмът и стремежът към простота са на почит. Именно на Райт дължим идеята за отворено пространство, в което кухнята прелива в трапезарията. Залага се на откритите пространства и на максималното остъкляване. Линиите трябва да прави, пропорциите трябва да са максимално съобразени с човешките, броят на стаите в дома трябва да е минимален, навсякъде трябва да има въздух, окръжаващият ландшафт трябва да подпомага функционалността на сградата, стаите на трябва да са кутийки, а да се преливат една в друга. Осветлението, отоплението и ВиК на сградата се проектира още със самата конструкция. Всичко трябва да следва пирамидата на потребностите на човека, съставена от американския психолог Ейбрахам Маслоу. Тази система е представена за първи път през 1943 г. в "Теория на човешката мотивация" и според нея най-важни са физиологичните нужди, следвани от сигурността, любовта/принадлежността, уважението/ увереността и най-накрая самоусъвършенстването. Според Маслоу ако потребностите от по-ниско ниво не са удовлетворени, човек не може да премине на потребностите от по-високо ниво. Органичната архитектура иска човекът да се реализира напълно – сградата да позволява себереализация и самоусъвършенстване на човека.

Според Райта всеки проект трябва да удовлетворява духовните, социалните, семейните и физиологическите нужди на човек.

Райт пробива с Прерийните къщи, построени през периода 1900-1917 г. В тях центърът е камината, а всичко е около тях. В Европа Райт става известен с двете си книги от 1910-1911 г., посветени на органичната архитектура. Най-дълго Райт се занимава със собственото си жилище или Taliesin, което непрестанно преправя. Името идва от езика на уелсците и значещо „излъчващ връх” или „връх на лъченията”. През 1932 г. Райт прави архитектурна школа, а през 1935 – 1939 г. създава Домът над водопада, който му носи световна известност.  Следват годините, в които строи обществени сгради, като безспорен връх е музеят Гугенхайм.

А завинаги в България Франк Лойд Райт има един голям приятел – героят на Тодор Колев от филма „Опасен чар”. Така, дори и да не се интересуват от архитектура, обитавайки кутийките на апартаментите си, задоволявайки физиологичните си нужди, българите научиха името на големия Франк Лойд Райт.

800px Wright Sketches for Broadacre City Custom

Броудкеър

frank lloyd wright prairie style west studio architects 5560739 Custom

Прерийните къщи

fallingwater frank lloyd wright Custom

Къщата над водопада

taliesin hillside 1024x768 Custom

Талиесин

02 FLW006 copy 829x1024 Custom

guggenheim museum new york Custom

Гугенхайм

18 GUGGENHEIM JP3 popup Custom

Соломон Гугенхайм

Прочетена 1255 пъти Последно променена в Вторник, 03 Юли 2018 13:30

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia at abv.bg
office at geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.