Oтборът на Шумен триумфира в първия полуфинал на кампанията „Моят град е моята крепост“

Вторник, 05 Юни 2018

Отборът на Област Шумен спечели първия полуфинал на кампанията на МРРБ „Моят град е моята крепост“, която стартира в понеделник в областния град. Над 400 ученици от Североизточна България – областите Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Търговище, Разград и Русе, препълниха залата на Младежкия дом, в която протече надпреварата по знания, с водещи актьорите Димитър Рачков и Васил Василев – Зуека. Те „изпитваха“ участниците в три кръга игри с въпроси, свързани с българската история, география, фолклор, както и обновяването на регионите с проекти на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. На сцената бе и познатата от телевизионния екран Евелина Павлова, която помагаше на отборите. Официални гости и жури на конкурса бяха министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, заместник-министър Деница Николова, заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, областният управител на Шумен проф. Стефан Желев и кметът на Община Шумен Любомир Христов.

Домакините събраха максимален брой точки, с което предизвикаха бурни емоции и радост на своите съграждани. На второ място застанаха представителите на Област Добрич, трети се класира отборът на Област Силистра, четвърто място зае отборът на Област Русе, пети се класираха отборите на областите Разград и Търговище, а участниците от Област Варна останаха седми. Съгласно регламента отборът победител ще представи Североизточния район за планиране на големия финал, който ще се състои през есента в София. Изненадата за участниците и гостите бе появата на известния изпълнител Веселин Маринов, който поздрави всички с изпълнението на песента „За теб, България“, с което нахъса допълнително всички състезатели в патриотичното състезание.

„Развълнувам съм от старта на кампанията, която не случайно тръгва от Шумен и района – люлка на българската държавност. За нас политиците е важно да виждаме толкова будни и умни деца, защото всичкото което правим е за Вас - нашето бъдеще, заяви министър Николай Нанков, който бе и председател на журито.

„Като регионално министерство искаме да създадем усещането у нашите деца, за бъдещите поколения, че в родните им места се случват и то положителни неща, а и във всеки български град, всяка община, областен център има перспектива за развитие. Хората трябва да остават по родните си места, трябва да познават историята и настоящето“, коментира министър Нанков. „Освен популяризиране на нашата оперативна програма, чрез която финансираме кампанията „Моят град е моята крепост“, патриотичният дух и ценностите, които възпитаваме чрез нея у нашите деца, са наша основна цел“, заяви регионалният министър. „Получи се уникално мероприятие. Мисля че атмосферата, зарядът, емоцията сред децата бяха невероятни. Те се представиха прекрасно“, заяви Николай Нанков след края на състезанието и изказа благодарности към всички присъстващи деца, към местната власт за любезното домакинство и към водещите.

Днес (5 юни) в Кюстендил сили ще премерят ученици от области София-град, София-област, Перник, Пазарджик, Благоевград и Кюстендил. Децата ще премерят знания в три състезателни кръга. В първия всеки отбор ще отговаря на два въпроса от родния му край, като ще трябва да познае обектите от снимката (културна и туристическа инфраструктура, финансирана от ОПРР). Във втори кръг участниците ще трябва да познаят изпълнителя и името на песента, от която ще чуят откъс. Последният кръг ще е колело на късмета с имената на всичките 28 области - всеки отбор отговаря на въпроси за района, който му се е паднал след завъртане на колелото. Петчленно жури ще оценява представянето на учениците. Негов председател е министър Нанков. Децата ще бъдат оценявани още от зам.-регионалния министър Деница Николова, зам.-министъра на образованието и науката Таня Михайлова, както и от кмета и областния управител от града домакин. Всяко събитие ще бъде съпътствано от атрактивна програма, игра с публиката със забавни въпроси, скечове и музикални изпълнения. За всички участници ще има награди.

Прочетена 173 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia at abv.bg
office at geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.