Непалец изкачи 14-те осемхилядника за 190 дни

Сряда, 30 Октомври 2019

Рекордно постижение с изкачването на всичките 14 осемхилядника: непалският катерач Нирмал Пурджа е успял да достигне високия 8013 м връх Шиша Пангма и покори така наречената Хималайска корона само за 190 дни.
„Мисия изпълнена“, се казва в пост на Пурджа на фейсбук страницата му, докато изявление цитира бившия британски елитен войник като „невероятно горд“ след постижението си, отнело му 189 дни.

„Изминаха едни тежки, но смирени шест месеца, и се надявам, че съм доказал, че всичко е възможно с решителност, вяра и позитивна настройка“, разкри 36-годишният. „Започнахме от нулата, но вижте докъде достигнахме“. Стартирайки от легендарния италианец Райнхолд Меснер през 1986 г., около 40 катерачи са изкачили 14-те осемхилядници на Земята, но нито един от тях не е дори близо до рекорда на Пурджа. На поляка Йежи Кукучка му отнеха седем години, 11 месеца и 14 дни през 1987. Кореецът Ким Чан-хо завърши предизвикателството един месец по-бързо – въпреки че за разлика от Кукучка и особено Пурджа, той никога не използва допълнителен кислород.

Пурджа, бивш член на Gurkhas – бригада от непалци в Британската армия, известна със своята храброст, както и част от елитния Special Boat Service, започна операция „Проект възможен“ през април. В първата част от своята рекорден опит, Пурджа изкачи Анапурна, Дхаулагири, Канчендзьонга, Еверест, Лхотце и Макалу в рамките на само месец. Той не бе сам на Еверест, достигайки върха на 22 май заедно с още 320 души и правейки снимка с още много катерачи на най-високия връх в света, която стана известна в социалните мрежи. През този сезон рекорден брой души – 885, изкачиха Еверест. 11 души намериха смъртта си, като за четири от тях причината се крие в претъпкване.

Месец по-късно Пурджа се насочи към Пакистан за втората част, където първият връх, който изкачи, беше Нанга Парбат (8 125 м). Борейки се с липсата на сън, за да достигне целта си, Пурджа призна, че почти е спринтирал нагоре-надолу пет от най-високите върхове в Пакистан, включително Гашербрум 1, Гашербрум 2 и К2 – вторият най-висок пик в света. 23 дни по-късно той се изкачи на Броуд Пик, неговата пета и последна планина от втората фаза. Пурджа навлязъл в заключителната част през септември, достигайки върховете на Чу Ою и Манаслу за седмица.

Когато за първи път разказал на останалите за новото си постижение „всички ми се смяха“, сподели Пурджа за АФП в скорошно интервю в Катманду, докато изчакваше разрешение от китайското правителство за връх Шиша Пангма. Той заяви, че иска постиженията му да вдъхновят следващото поколение от непалски катерачи. Рекордът на Пурджа все още не е потвърден независимо, въпреки че има индивидуални сертификати от Непал и Пакистан и ще кандидатства за влизане в Рекордите на Гинес, съобщиха от организаторите на експедицията му. Той сподели за финал и че е счупил още няколко рекорда, включително най-бързото изкачване на трите най-високи върха в света – Еверест, Лхотце и Макалу за 48 часа.

Прочетена 185 пъти Последно променена в Сряда, 30 Октомври 2019 05:33

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.