Тайната на хитовете е изненадата

Понеделник, 11 Ноември 2019

На какво се дължи удоволствието от слушането на музика? На смесването на неувереност и изненада, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.
Учени извършиха статистически анализ на хиляди поредици акорди, без мелодиите и текстовете, от 745 поп хита в класациите на "Билборд" от 1958 г. до 1991 г., включително "Ob-La-Di, Ob-La-Da" на "Бийтълс", "Red Red Wine" на "Ю Би форти" и "Knowing Me, Knowing You" на АББА.
"Впечатляващо е, че на хората им доставя удоволствие слушането на песен единствено заради редуването на звуци", заяви Винсънт Чунг от института "Макс Планк" за когнитивни и невронауки в Германия.
Алгоритъм на машина за автоматизирано обучение е преценил нивото на неувереност и изненада в 80 000 поредици акорди, а след това около 80 души били накарани да слушат селекция от парчета, докато били изследвани с ядреномагнитен резонанс, за да бъде проследено функционирането на мозъците им.
Учените установили, че когато били убедени какъв ще е следващият акорд, участниците изпитвали удоволствие, ако той е изненадващ. А когато били неуверени, изпитвали удоволствие, ако той не е изненадващ.
Наблюдаваните мозъчни зони у участниците били свързани с очакванията и усещанията. Учените използвали единствено акорди, без мелодиите и текстовете, за да не се разбудят повече или по-малко нежелани спомени.
Дали получените резултати ще помогнат на композитор да открие магическата формула за създаване на хит? "Те може да са от полза за бъдещи изследвания, но няма да са достатъчни за създаване на популярна песен", отбеляза Чунг.

Прочетена 97 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.