Пирамида или гробница - загадка от Египет

Вторник, 04 Февруари 2020

Историкът Матю Сибсън, изследовател на древните цивилизации, предполага, че Голямата пирамида в Гиза е била построена като гигантска водна помпа, а не гробница, съобщава The Daily Star. Експертът стига до заключението заради разказ на гръцкия историк Херодот за двете „изгубени пирамиди“ на изкуственото езеро Моерис, за което не се знае поти нищо.

Според Сибсън, местните жители по това време казали на Херодот, който посетил за кратко Египет през 490 г. пр.н.е., че има две гигантски структури, покрити с вода.

“Херодот заявява, че самото езеро е дълбоко 50 морски сажена, което е приблизително 90 метра. Пирамидите, той пише, са били в центъра на езерото и са били сто фуронги или високи 182 метра като половината от тях са потопени във водата “, предполага експертът.

Според Сибсън това подкрепя твърденията му за връзката между пирамидите и водата.

„Ако описанието на Херодот е правилно, фактът, че две от най-големите пирамиди в Египет са били построени вътре в най-голямото езеро в Египет, би трябвало да ни каже нещо за тяхната цел“, настоява той.

Сибсън твърди, че освен в Голямата пирамида, гробниците в другите подобни конструкции са били достигани чрез спускане. По този начин, ако пирамидите на езерото Моерис „следват тази обща тенденция, те може да са наводнявани в продължение на шест месеца всяка година, което със сигурност е особено.“ Историкът подчертава, че езерото Моерис се счита за резервоар за платото Гиза, което събира вода от Голямата пирамида, което предполага, че това е гигантска помпа.

За да се избегне потапянето на периметъра на конструкцията, е била издигната стена , за да позволи областта между пирамидата и стената да се запълва с вода.

„Тази вода не може да дойде от Нил, тъй като реката е по-ниска от платото Гиза, но езерото Моерис е по-високо от Гиза и много изследователи смятат, че езерото е водоизточник на Гиза. Но за да стигне до там, на разстояние от 80 километра, със сигурност ще е необходима помпа “, смята историкът.

Прочетена 292 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.