НАСА търси астронавти

Петък, 14 Февруари 2020

НАСА търси астронавти за Луната. Космосът е мечта за деца и възрастни по цял свят. Въпреки че хората не са стъпвали на Луната почти половин век, НАСА се надява да промени това, пише БиБиСи.

Планират да кацне и първата жена - и следващия мъж - на лунната повърхност до 2024 година. Американската космическа агенция търси кандидати, които да участват в бъдещите мисии.

Така че със заявленията, които се приемат от 2 до 31 март, какво е необходимо, за да станете астронавт - националността има значение.

От 60-те години досега НАСА е избрала 350 кандидати, които да се обучават като астронавти, като в момента 48 са в активния корпус за астронавти.

Но тъй като това е федерална агенция на САЩ, първото изискване за присъединяване към НАСА е американско гражданство, въпреки че хора с двойно гражданство също имат право да кандидатстват.
Това правило не важи за всички: покойният британски астронавт Пиърс Селърс напуска Великобритания и става гражданин на САЩ като част от мечтата му да стане астронавт, а по-късно лети на три мисии на космически совалки.

Научните познания са друго ключово изискване. Очаква се новобранците да притежават магистърска степен по наука или математика, включително инженерна специалност, биология, физика, компютърни науки.

Квалифицирани лекари или хора, които са завършили национално призната програма за пилоти-изпитатели, също могат да кандидатстват.

И самото образование не е достатъчно: също са необходими две години професионален опит или минимум 1000 часа летателно време като водещ пилот в реактивен самолет.
След като попълнят онлайн заявление, кандидатите, които преминат до следващия етап, трябва да преминат тест за физическа издръжливост.

За тези, които са избрани, да станат кандидат-астронавти, означава още две години обучение и оценяване.

През това време кандидатите преминават курсове по военно оцеляване във вода, технически умения, обучение по роботика и руски език.

Хората, които не преминат успешно периода на обучение, все още могат да бъдат избрани за различни позиции в рамките на НАСА, посочва агенцията.

И ако нямате право да работите за НАСА, има и други възможности да пътувате в космоса.

151 от 239 астронавти, прекарали времето си на МКС са граждани на САЩ, десетки други от целия свят също са пътували там.

А ако не можете да отделите време за завършване на обучението на НАСА и парите не са проблем за вас, то "Върджин Галактик" ще е първата частна компания, която предвижда да извежда туристи в космоса, по-късно тази година.

Прочетена 373 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.