Иновативно: Маски вместо асфалт

Вторник, 09 Февруари 2021

Маските за еднократна употреба трябва да отидат все някъде. Много, ако не и повечето, се озовават на сметище. Изследователите са разработили нов материал, който превръща всички тези маски в пътища.

Според ново проучване в списанието Science of the Total Environment, изследователи от университета RMIT в Мелбърн, Австралия, са разработили нов материал, който интегрира маски за лице за еднократна употреба с вещество от отпадъчни материали от разрушени сгради, като бетонни парчета. Новият материал не само дава нов живот на някои от 6,8 милиарда маски за лице, които изследователите изчисляват, че се използват глобално всеки ден; всъщност може да направи пътищата по-здрави, според проучването.

Маските за лице за еднократна употреба генерират значителни отпадъци. В доклад от юли ООН нарече притока на маски за еднократна употреба „токсичен проблем“ и изчисли, че 75% от използваните маски и други свързани с пандемията отпадъци ще попаднат в сметища или ще се носят в океаните.

Пътищата може да изглеждат като невероятен начин за повторно използване на маски. Според Джи Лиi, професор от университета RMIT, ръководил проучването, маските за лице може да се използват за два от четирите слоя, които обикновено се използват за направа на пътища. Те изчисляват, че за асфалтирането на двулентов път с дължина километър ще са необходими около 3 милиона маски за лице или 93 тона отпадъци от депата.

Освен всичко пътищата ще бъдат по-евтини за изграждане. Той отбелязва, че добивът на необработен материал от кариера струва около 50 долара на тон, докато новият материал е около 26 долара. Ли и екипът му се надяват да намерят партньор в индустрията, за да тестват идеята си.

Прочетена 96 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.