Мълнии са допринесли за живота на Земята

Сряда, 17 Март 2021

Възникването на първите живи организми на Земята преди милиарди години може да е било улеснено от мълнии. Учени обявиха, че през първите един милиард години след формирането на планетата преди около 4,5 милиарда години е възможно мълнии да са освободили достатъчно фосфор за образуването на жизненоважните биомолекули, предаде БТА.

Изследването може да хвърли светлина върху зараждането на най-ранния живот на микроби на Земята и за потенциалния извънземен живот на подобни на нашата планети. Фосфорът е ключов за живота, гръбнак е на ДНК и РНК и е важен компонент в клетъчните мембрани.

В ранните години на Земята този важен елемент е бил заключен в неразтворими минерали. Досега се смяташе, че метеоритите, бомбардирали Земята, са основната причина за наличието на фосфор на планетата. Някои метеорити съдържат водоразтворимия минерал с фосфор шрайберзит.

Когато мълния удари земята, се образува фулгурит от свръхнагряването и понякога изпарението на камъните и скалите на повърхността, като се освобождава фосфорът от тях. Затова фулгуритите могат да съдържат шрайберзит.

Учените са изчислили приблизителния брой мълнии преди 4,5-3,5 милиона години въз основа на състава на въздуха и са пресметнали колко шрайберзит може да се е получил. Горната граница на прогнозата им сочи около един квинтилион мълнии, създавали по около един милиард фулгурита годишно.

"Следователно мълниите може би са били важна част от зараждането на живота на Земята", каза Бенджамин Хес, докторант в университета Йейл и водещ автор на изследването, чиито резултати са публикувани в сп."Нейчър комюникейшънс".

Прочетена 81 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.