Мълниите прочистват въздуха

Сряда, 05 Май 2021

Физици откриха, че мълнията произвежда неочаквано много окислителни молекули, които прочистват атмосферата от смог и други замърсители. Благодарение на мълниите се образува много азотен оксид и други видове окислители: хидроксилен радикал (OH) и хидропероксилен радикал (HO2), които пречистват атмосферата. Ако нашите изчисления са верни, мълнията е отговорна за около 16% от тези молекули в атмосферата на планетата.

В хода на своите изследвания физиците под ръководството на професора от университета в Пенсилвания Уилям Брун изучават данни от наблюдения на мълнии, направени от специализирания самолет на НАСА DC-8. Инструментите на борда наблюдавали не само светкавиците, но и как например се променя съставът на атмосферата по време на образуването на облак.

Брун и колегите му установяват, че вследствие на мълниите в атмосферата концентрацията на хидроксилен радикал (ОН) и хидропероксилов радикал (НО2) - много химически молекули - се увеличава рязко. Изчисленията показват, че техният източник са както видими мълнии, така и доста слаби, чиито проблясъци са практически невидими. Като се има предвид, че мълнията се появява доста често в гръмотевичните облаци, в резултат на това могат да се образуват много молекули хидроксилен радикал (OH) и хидропероксилен радикал (HO2).

Изчисленията на учените показват, че мълнията образува от 2 до 16% от общия обем на тези съединения в земната атмосфера. Това предполага, че мълнията играе важна роля за почистването й от замърсяване. Фактите трябва да се вземат предвид, когато се оценява как глобалното затопляне влия на честотата на появата на гръмотевични облаци в различни климатични зони на планетата, заключават изследователите.

Прочетена 44 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.