Предизвикателство за инженерите: Огромна ладия от времето на фараоните

Понеделник, 19 Юли 2021

Екип на Големия египетски музей в Гиза, чието откриване се очаква до края на тази година, извърши втората успешна симулация на преместването на първата Слънчева лодка на Хеопс от настоящия й дом в близост до Голямата пирамида.
Пред телевизия "Екстра нюз" директорът по реставрацията и транспортирането на антики в музея Иса Зейдан посочи, че инженерното предизвикателство е обмисляно в продължение на няколко месеца и е взето решение 43-метровата ладия да бъде преместена в голям контейнер, без да се разглобява на части. В рамките на тридневния експеримент са тествани етапите на транспортирането, трасето, стабилността на превозното средство и маневреността му по наклони и завои.
Построената преди около 4500 години Слънчева лодка на Хеопс е смятана за един от най-древните запазени плавателни съдове. Тя е открита до Голямата пирамида през 1954 година заедно с още една по-малка лодка, чието изкопаване приключи наскоро. Двете ладии ще бъдат експонирани в специална сграда в Големия египетски музей.
Иса Зейдан заяви, че в новия музей се работи денонощно, като строителните работи са напълно завършени, а подреждането на артефактите е в напреднала фаза. Посетителите ще могат да видят над 5000 предмета от гробницата на Тутанкамон, които ще бъдат показани на едно място за пръв път от откриването им преди столетие. Над две трети от тях вече са подредени, информира Зейдан.
Откриването на огромния музеен комплекс се очаква до края на тази година. Египетските власти вече обявиха, че планират церемония, подобна на "Златния парад на фараоните", с който мумиите на 18 фараона и четири царици бяха транспортирани в Националния музей на египетската цивилизация в квартала на Кайро Фустат.

Прочетена 73 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.