Геодезия

20 години програма Коперник на Евросъюза

Съществуването на Европейската космическа агенция (ЕКА) стана част от живота на европейците и малцина се замислят за огромния труд, стоящ зад нея. През лятото една от най-успешните и хуманни програми – Коперник – навърши цели 20 години. В края на 90-те е подписан документа, който породи екологичната програма на Европа. Тя работи безспирно със седемте си спътника от типа Sentinel, които заснемат терабайти космически данни всеки ден. Коперник е най-големият доставчик на данни за наблюдение на Земята в света.

Със скромно събитие на брега на италианското Лаго Маджоре в градчето Бавено еврокомисари, доставчиците на услуги и директори на ЕКА отпразнуваха годишнината от началото на оперативна програма за мониторинг на околната среда.

Днес Коперник е в разгара си, предоставяйки услуги, които използват сателитни данни, за да се справят с урбанизацията, осигуряването на храни, повишаване на морското равнище заради глобалното затопляне, намаляване на полярния лед, резултатите от природни бедствия и общото изменение на климата.

Както много неща в ЕКА, и всички сателитни данни, предлагани чрез Коперник, са напълно безплатни и отворени за всеки в света.

Генералният директор на ЕКА, Йохан-Дитрих Вьорнер, заяви, че успехът на Коперник се дължи на всички участващи партньори. „Тази новаторска програма за околната среда представлява пример за нашия подход към обединено пространство в Европа и към единна Европа в космоса“, казва Вьорнер.

ЕКА разработва, изгражда и пуска специални сателити от типа „Сентинел“, които изпълняват и мисии на трети страни.

Към днешна дата има седем спътника Sentinel в орбита: двойка Sentinel-1 радарни спътници, двойка Sentinel-2 оптични сателити, двойка сателити Sentinel-3, носещи набор от инструменти, и единственият спътник Sentinel-5P с мисия за наблюдение на замърсяването на въздуха.

Вече има 150 000 потребители, регистрирани в центъра за данни на ESA, но тъй като данните са достъпни за всеки, реалният брой, макар и неизвестен, е много по-висок.

Ръководителят на програмите за наблюдение на Земята, Йозеф Ашбахер, коментира, че Коперник наистина носи ползи на гражданите, осигурява работни места и води до икономически растеж. Програмата Коперник има и роля в бъдещето.

Освен практически данни, спътниците Sentinel позволяват на всеки да погледне от високо. През летните месеци ЕКА специално се постара да приближи хората до най-красивите плажове на Земята, като по тяхно желание сподели снимки, направени от сателитите от някои от най-забележителните природни дадености с море и пясък. Ето някои от тях, като всички те са заснети със сателита Sentinel-2 и са собственост на ЕКА.

ПЛАЖЪТ ВУЛЯМЕНИ

VougliameniAthens

VougliameniAthens1

VougliameniAthens2

Плажът Вулямени в Атика е любим на хората заради огромния си залив и зеленината. Гърците не могат да се оплачат от липса на плажове, а този е един от хубавите им.

ОСТРОВ ЗЮЛТ

SyltNordfieslan

SyltNordfieslan1

SyltNordfieslan2

Зюлт е най-големият от Севернофризийските острови. Той се простира в Северно море северозападно от бреговете на Шлезвиг-Холщайн и Дания. Известен е като най-северният немски остров и привлича посетители с основните си туристически курорти Вестерланд, Кампин и Венингщедт, както и почти 40-километровия Западен плаж. Цените на имотите на Зюлт са най-високите в Германия. Поради въздействието на Северно море островът непрекъснато променя бреговата си линия и търпи загуби при бурните приливи. От 1927 г. Зюлт е свързан с континента посредством 11-километровия Насип Хинденбург.

ПЛАЖЪТ САЛЕСИЯ

Corsica

Corsica1

Corsica2

Салесия е може би най-хубавият плаж в Корсика, или поне така местните разказват на туристите. Пясъкът е бял и се губи в тюркоазените води на Средиземно море. Той е част от един от най-трудните маршрути в Европа, но е и най-живописният – GR20, тъй като за 180 км човек успява да види всяко едно природно образувание, което съществува.

ПЛАЖЪТ БАЛЕА

balealbeachPeniche

balealbeachPeniche1

balealbeachPeniche2

Португалия се къпе в Атлантическия океан и природата изглежда малко сурова, но плажът Балеа е един от най-добрите на континента. Намира с в Пенише – полуостровът, който е един от най-красивите в южната европейска страна.

ОСТРОВ ЕЛБА

elba

elba1

elba2

Елба е най-големият остров от Тосканския архипелаг и третият по големина италиански остров. Намира се на 10 км навътре от западния бряг на Италия, в Тиренско море. На обширните железоносни пластове се дължи гръцкото му име Аеталия („задимено място”), поради топенето на руда, което се извършвало там.

ОСТРОВ ИБИСА

ibiza

ibiza1

ibiza2

Най- добрите плажове са на Ибиса, поне така твърдят. Островът разполага с много плажове, скали и красиви заливи. Ибиса е сред малкото места в Европа къде няма зима. Природата е красива и разнообразна растителност.

ОСТРОВ ИТАКА

itaca

itaca1

itaca2

Итака е може би най-известният остров в света от над 2000 години зареди един разказвач на приказки. Островът на Одисей е предпоследният по площ от Йонийските острови, който е разположен на юг от Левкада и на североизток от Кефалония, от който е отделен чрез едноименния проток. Има удължена форма.

СЕЛЦЕТО МУЦУНА

mutzunaNaxox

mutzunaNaxox1

mutzunaNaxox2

Селцето Муцуна в Наксос разполага с божествена природа, добра храна и спокойствие. Тази перла на Цикладите си струва погледна и от високо и от близо.

ПЕТИ НИС

petitNicebelowPyla dune

petitNicebelowPyla dune1

petitNicebelowPyla dune2

Плажът отвъд дюната, наречен Пети Нис (или малката Ница) и за изненада не се намира до Ница, а до Бордо, на Атлантическото крайбрежие. Той е пазен от малък остров срещу него, а красотата е божествена.

ПЛАЯ ДЕЛ СИЛЕНЦИО

playadelSilencioAsturias

playadelSilencioAsturias1

playadelSilencioAsturias2

Този плаж в Астурия изглежда като измислен от приказките – сякаш има няколко малки залива, нарисувани симетрично от художник. Смятан е за най-красивия в областта и привлича туристи през цялата година макар да е на Атлантика.

УСТАТА НА АДА

portNeigwlHellsmouthWales

portNeigwlHellsmouthWales2

Hell’s Mouth или устата на ада се намира в Уелс и е прекрасно място. Един от най-хубавите плажове, който е и един от най-широките в света, става за разходки целогодишно.

ПЛАЖЪТ COFETE

cofeteBeachFuerteventura

cofeteBeachFuerteventura1

cofeteBeachFuerteventura2

В края на един от канарските острови се намира Cofete Beach на Фуертевентура. За този плаж хората казват, че трябва да бъде видян поне веднъж в живота.

КСАБИЯ

covaTalladaXabia

covaTalladaXabia1

covaTalladaXabia2

Скалите край морето на Ксабия, на носа, намиращ се между Валенсия и Мурсия, не са за всеки, но пък са толкова живописни, че хора от цял свят отиват като на поклонение при тях. 

ДИОС РИОС

diosRiosBrazil

diosRiosBrazil2

Бразилската перла, намираща се на два часа път пеша, наречена Двете реки, ще възнагради любителите на природата със спокойствие и прекрасна гледка.

ПЛАЯ ДЕЛ САРДИНЕРО

playadelsardinero

playadelsardinero1

playadelsardinero2

До Сантандер, пак на Атлантическия океан се намира този плаж, който също е сочен за един от най-красивите в света, макар туристите да се оплакват, че не е облагороден.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us