Геодезия

Ако данъчните бяха геодезисти


Преди повече от три десетилетия американският режисьор Уди Алън публикува една тънка книжка с неустоимо заглавие If the Impressionists had been dentists („Ако импресионистите бяха зъболекари“), в която Винсент (ван Гог) пише до брат си Тео (ван Гог) за опитите да оправи зъбите на най-различни пациенти и пациентки. Така, в онези кратки писма се описва богатият вътрешен живот на великия художник (в онзи случай – „прост“ зъболекар), чиито картини днес висят по стените на най-големите световни музеи, а копията им – във всяка дюнерджийница. И художникът, и зъболекарят от книгата на Уди Алън накрая полудяват.

Месец октомври мина под една знаменателна тема – Националната агенция по приходите (НАП) започна масирана акция по облитане и заснемане на имотите на българските граждани. Акцията веднага се сдоби и с име „Хеликоптер“ и срещна голяма подкрепа сред населението, защото всъщност основната й цел беше да се установи законността на всички тези имоти и доколко собствениците плащат данъците си.

nap1.jpg
 
nap3.jpg

Анализ на риска за избягване на данъци

Шефът на отдел „Комуникации“ на НАП Росен Бъчваров пред Геомедия

– Какво наложи тези действия на НАП?

– НАП извършва анализ на риска за избягване на данъци. Този анализ (включително пилотни проверки) показаха, че съществува значителен риск от избягване на облагане с ДДС на фирмени имоти и такъв от избягване на плащане на данък върху доходите. В допълнение, преди около 2 години бе направен неуспешен опит за визуален оглед по суша.

– Колко струва на агенцията това проучване?

– Нищо. Използваме тренировъчните полети на правителствения Авиоотряд 28. Дори да се налагаше плащане от страна на НАП, картографирането на луксозните имоти в представляващите интерес зони, щеше да струва не повече от 3000 лв.

– Каква техника използвате?

– Отбелязваме GPS координати на представляващите интерес имоти, като след това чрез информационните системи на общините, ортофото карти и други информационни ресурси (отново безвъзмездно) се идентифицират техните собственици за целите на данъчния контрол.

– Колко време ще продължи акцията? Къде смятате да „облитате“ още?

– Акцията ще продължи колкото е необходимо за изпълнението на целта.

– Как ще използвате от тук нататък доказателствения материал от заснетите имоти?

– Видеозаписите, GPS координатите и снимките няма да бъдат използвани като пряко доказателствено средство. Тяхното предназначение е да служат за анализ на риска и определяне на обектите за контрол.

– Има ли подобна практика в други държави за констатиране на нарушенията?

– Да, подобна практика се използва в данъчните администрации в ЕС.

НАП в контакт със Столична община, прокуратурата също се намеси

Акцията се разгърна в различни части на страната – София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново. Към края на месеца директорът на НАП Красимир Стефанов заяви, че основните части на страната вече са облетени. „Оттук нататък започва същинският бизнес – насочване към скъпоструващи имоти, съответно към техните собственици“, поясни Стефанов. Той сподели и първите резултати за столична община – че 10 хиляди имота не са декларирани и не се плащат местни данъци и такси за тях, което прави между 7-10 милиона лева само за София. Веднага след това Стефанов и главният архитект на столицата Петър Диков се договориха, че всеки имот, отговарящ на определените рискови критерии, за който е издадено разрешение за строеж в рамките на Столична община и данни за неговите собственици, ще бъде подаван по електронен път до НАП от началото на следващата година. Не е ясно защо това не се е правило и до сега и защо тепърва ще се установява подобна връзка.

Заместник-градският прокурор на София Роман Василев съобщи от своя страна, че прокуратурата се е самосезирала и започва проверка за извършени престъпления при строителството на луксозни имоти в южните райони на София. Градската прокуратура ще провери на свой ред всички данни за извършени данъчни престъпления, които НАП и столична община открият в рамките на съвместната им акция.

Според арх. Диков е необходимо спешно столичната община да изгради вътрешен механизъм за контрол, който да следи дали всички имоти, за които е издадено разрешение за ползване, са надлежно обявени в общинските отдели за местни данъци и такси. Това ще прекрати масовата практика жилищата да не се декларират и да се избягва плащането на данък сгради и такса „смет“. По тази задача вече се работи, до няколко месеца системата ще бъде изградена.

36 проверки на имоти извършва и прокуратурата в Пловдив, според говорителят й Галин Гаврилов. Преценяват се обстоятелствата за произход на имущество и разминаване на доходи – т.е. евентуално наличие на данъчни престъпления. Проверките ще продължат дълго, тъй като се преглеждат множество документи и обемът на работа е голям. Засега прокуратурата отказва категорично да назове имена на собственици. „Ако има данни за извършено престъпление, срещу извършителите ще бъде образувано досъдебно производство“, каза окръжният прокурор Иван Даскалов. Принципно става въпрос за всички лица, които имат имоти с данъчна оценка над 250 хиляди лева, добави окръжният прокурор.

nap2.jpg

Политически епистоларии

Първанов: Една силна държава не може да установява имотите по въздуха

Борисов: Първанов да ни поздрави за силната политическа воля

Още в началото на акцията се намеси и президентът Георги Първанов, който призова данъчните власти да събират достатъчно документи за имоти, смятани за незаконни. „Една здрава и силна държава не може да установява имотите по въздуха“, каза от Харманли държавният глава, като допълни, че ако правителството и премиерът са решени докрай да изкоренят проблемите, то трябва да се провери кой какво е спечелил по време на прехода. „Да видим големите заменки, защото тая тема някак си беше потулена“, допълни още президентът. Тази негова вметка стана повод за доста рязък отговор от страна на премиера Бойко Борисов, който посъветва президента да поздрави правителството за силната политическа воля да се справи с тази корупция и с тази беззаконност. „Коментарът ми защо се е стигнало до тук да има такива митничарски селища и никой да не смее да ги закачи, да ги пипне през годините, които са абсолютно незаконни, на държавна земя, в чашата на язовира, където по закон е забранено строителството, то има само едно обяснение – тези хора са си събрали парите, дали са ги на партийните централи, на правителствата, които и президентът Първанов конструира и никой не ги е закачал, защото червените куфарчета, които Татяна Дончева на конгреса на БСП каза, са вървели в тази посока“, отговори премиерът в добре установената традиция за общуване между държавните институции чрез пощенската кутия на медиите.

Малко по-късно стана ясно, че НАП започват проверки на вицепремиера Цветан Цветанов. След няколкодневно мълчание премиерът заяви, че стои твърдо зад заместника си.

Геодезистите – извън борда

Логичен въпрос изникна в гилдията на геодезистите. Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми се опитаха да привлекат общественото внимание с някои факти, свързани със създаването на кадастрални карти и сегашните действия на НАП. Облитането над имотите на богатите не е работа на фотографи и на НАП, а на Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) и на геодезисти“, каза председателят на камарата на инженерите по геодезия Ангел Янакиев. До момента никой не се е обърнал към АГКК, макар да се завършва кадастралната карта на Витошката яка, над която имаше облитане. Показаните въздушни кадри не би трябвало да са изненада за Столична община, след като тя има търговско дружество ГИС – София (Географска информационна система) беше другият аргумент. „ГИС – София поддържа карта с витошките имоти и тя може да се види в интернет“, коментира изпълнителният директор на АГКК Александър Лазаров. От 2002 г. насам на територията на София се правят сателитни или самолетни снимки и данните се опресняват. Те са известни на Дирекция „Кадастър“ на Столичната община. Необходимостта отделните държавни институции да общуват помежду си в полза на данъкоплатеца беше подчертана и от председателя на Асоциацията на геодезическите фирми Мишо Настев.

На всеки геодезист е ясно, че за картографско заснемане е нужна прецизна апаратура, а само едната камера струва от 100 хил. до 2 млн. евро. Средства за кадастър обаче няма. Държавата планира втора година да остави АГКК почти без пари. Така другата държавна агенция – не НАП, а АГКК, за която малко хора дори са чували, няма да е в състояние да изпълни редица задачи, които са й вменени по закон – например приетия през март Закон за геопространствените зони; категоризирането на крайбрежните зони по Закона за Черноморското крайбрежие; дигитализирането на кадастъра до 2015 г. Без кадастър няма и адекватен имотен регистър, за който пък отговаря друга държавна агенция – тази по вписванията. Заради липса на целеви средства АГКК не може да се разплаща с геодезическите фирми, които работеха за нея и не може да възлага нови дейности. Бюджетът на агенцията и за догодина е 10 милиона лева, като са необходими поне 24 милиона, по изчисления на АГКК.

Въпреки поставените въпроси от гилдията на геодезистите, до момента никой не се нае да отговори.

Ако данъчните бяха геодезисти, те вероятно щяха да могат да направят кадастрални карти, докато облитат териториите на страната през усилния месец октомври. Дори и данъчните да не бяха геодезисти, можеха заедно с геодезистите да свършат и своята работа, а геодезистите – да свършат тяхната – с едно облитане. В момента обаче и данъчните, и геодезистите са на ръба – едните заради несвойствената им вменена работа, а другите – заради липсата на работа. Дано не полудеят като зъболекарят импресионист на Уди Алън.

Снимки НАП и forum.aeropress-bg.com

nap4_vincent.jpg

Пейзаж и човек с плуг, Ван Гог

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us