Геодезия

България и Румъния продължават да коментират границите на Черно море


Поредна среща за решаването на проблема с границите между България и Румъния в акваторията на Черно море се състоя през декември. Тя беше на ниво държавни секретари, като от румънска страна участва Богдан Ауреску, а от българска – Георги Димитров.
Румънско-българските преговори за определяне на границите на морските пространства в Черно море започнаха през 1994 г. и до момента са се състояли 16 кръга консултации, като няма решение.
България и Румъния спорят за около 300 кв. км площ в акваторията на Черно море, но и двете страни смятат проблема за технически, а не за териториален, защото иначе щяха да блокират членството си в Европейския съюз.

Бившият външен министър Соломон Паси, който е един от експертите по темата, неведнъж е очертавал четири възможни решения на проблема. Първото е акваториите на Турция, България, Румъния и Украйна да се срещат в една точка, второто е акваториите на Турция, Румъния и Украйна да се срещнат в една точка, а България да остане изолирана, а третото е българска и украинска акватория да се съберат в една точка, като се отдели румънската от турската акватория. Има и четвърта хипотеза, която обаче е почти невъзможна – четирите държави да се разберат за една част, която да се обяви за международни води.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us