Геодезия

Британските награди за озеленяване – пример за възстановяване на разрушеното


Добрият пейзаж, независимо къде се намира, създава естетически комфорт на хората, които живеят наоколо. Такова е убеждението на създателите на наградата за ландшафт във Великобритания. Възобновен парк, нов градски площад, озеленяване на жилищен квартал – всеки проект може да допринесе за по-добрата среда за живеене и да кандидатства за наградата.

Британският приз е първата стъпка към европейската награда за ландшафтна архитектура, която е създадена в съответствие с Европейската конвенция за ландшафт, чиято цел е да повиши вниманието на обществото към значимостта на подобаваща околна среда. Общоевропейската награда се дава на всеки две години. До момента България не е участвала със свои представители, а във второто издание има проекти от Белгия, Великобритания, Кипър, Чехия, Финландия, Франция, Унгария, Испания, Италия, Холандия, Норвегия, Словакия, Словения и дори Сърбия. Кои ще са наградените от цяла Европа ще стане ясно в края на годината.

Вече са известни финалистите във Великобритания, като победител проекта за възстановяване на брега на Дърам.

 

 

Паркът Бакстър, Дънди, Шотландия

baxterpark.jpg

 

Проектът представлява план за възстановяване на парка Пакстън в Шотладия, останал от викторианската епоха, но съотнесен към нуждите на хората от ХХІ век.

 

 

Брегът на Дърам, Североизточна Англия

duramcoast.jpg  

Възстановяването на крайбрежието от Съндерланд до Хартлипул от предишното му индустриално предназначение е целта на този проект. Според създателите това е едно от най-красивите места в Англия, разрушено от доскоро работещите каменовъглени мини. Този бряг според архитектите е същинско съкровище – и историческо, и геологично.

 

 

Златният път, Шефилд, Англия, Йоркшир и Хумбър

shefffff.jpg

Шефилдският „Златен път“ (Gold Route) е поредица от забележителни пространства в сърцето на града. Те символизират икономическия и културния ренесанс на Шефилд. Проектът включва улици, площади и градини в центъра на града, както и нов облагороден квартал.

 

 

Проектът „Hillforts and Heather“, Уелс

 

welspera.JPG

 

Проектантите излагат на показ историческото и природното наследство на Североизточен Уелс, като правят пространството пример за устойчиво развитие в бъдещето. Идеята на проекта е да възстанови пустошта и да създаде нова хармонична среда.

 

 

Проект за възстановяване на езерото Лох Ней, Северна Ирландия

 

poslednovis.jpg

 

През последните шест години езерото Лох ней е в центъра на вниманието на възстановителната програма, като са направени повече от 140 проекта на стойност 6,4 милиона лири.

 

 

Кампания за възстановяване на басейна Мърси, Северозападна Англия

 

mercibaisin.jpg

 

Кампанията е започната още през 1985 г. с основна цел за възстановяване на басейна Мърси, стимулиране на привлекателна околна среда и създаване на разбиране в обществото за адекватна околна среда.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us