Геодезия

Екс министърът на електронното управление Божидар Божанов: Не се предвижда обединяване на данните от кадастъра с тези от агенцията по вписванията

Божидар Божанов е програмист, който беше министър на електронното управление в кабинета на Кирил Петков от партията „Да, България!“. В момента е народен представител в XLVIII народно събрание. Божанов е познат на геодезистите още от отпреди пет години, когато разказа за намеренията за електронно управление. Днес бе така любезен да отговори по наболели теми пред гилдията специално за Геомедия.

 

Геомедия: Преди седмица написахте във Фейсбук, че ще излезете с предложения за промени в Закона за кадастъра и имотния регистър (ЗКИР). Вашите предложения тогава бяха за: Отпадане на задължението да се представят скици и схеми от гражданите – вместо това Агенция по вписванията ще ги събира служебно от кадастъра; Удостоверения от службите по вписванията няма да се издават, ако трябва да послужат пред друг орган или пред лице, осъществяващо публични функции (напр. нотариус). Те ще могат да съберат служебно нужната информация; Съдиите по вписванията ще дават своите разпореждания в електронна форма, за да стане по-ефективен процеса в Агенция по вписванията; Обменът на данни между имотния регистър и кадастъра става по-автоматизиран, като обстоятелства, за които не се изисква преценка, ще се вписват автоматично (напр. промяна на собственик, изпратена към кадастъра). Какво ви мотивира да ги направите?

Божидар Божанов: Воденето на регистри в България е смесица от електронни системи и хартиени или полу-хартиени процеси. Това създава редица проблеми в качеството и актуалността на данните, както и в проследимостта и отстраняването на грешки. Това налага част от предложените изменения. Също така, макар Законът за електронното управление да забранява изискването на удостоверения за данни, които могат да бъдат събрани служебно, специални закони, като ЗКИР, продължават да дефинират изрични изисквания за представяне на данни – в случая на скици и планове, които могат и трябва да бъдат събирани служебно.

Геомедия: Вашето правителство – последното редовно избрано, имаше идея за сливане под една шапка на агенцията по кадастъра с агенцията по вписванията в една мегаагенция. Това провокира масови протести сред геодезистите по много причини. Тук са описани, за да имате яснота:

 1. Ако АГКК стане част от тази мегаагенция, то юрист ще трябва да приема и подписва кадастралните карти, което е незаконно и безсмислено. Говори се за делегиране на права, но това не задоволява геодезистите.
 2. В страните от Европейския съюз кадастърът е в самостоятелни агенции.
 3. 97% от територията на страната е покрита с кадастрална карта, а Имотният регистър не се е развил през тези 20 години и в момента става така, че тези, които не са си свършили работата, трябва да ръководят онези, които работят добре.
 4. АГКК повече от 20 години е самостоятелно действаща работеща агенция, като няма друга държавна администрация, която толкова добре да работи дистанционно, по електронен път. Не се знае, ако АГКК мине към министерския съвет, какво ще стане с тези данни. Освен това 70% от дейността на АГКК е свързана с геодезия – специализирани кадастрални карти, едромащабни топографски карти, нивелация и др. – т.е. чисто техническа геодезическа работа, която няма нищо общо с Агенцията по вписванията.
 5. Всички данни в АГКК имат идентификатор и към този идентификатор могат да се прикачат допълнителни данни – т.е. да се осъществи това желано от законодателя обединяване на данните в една база, но на база информацията, подържана АГКК, а не по друг начин.

Смятате ли да настоявате още за тази мегаагенция? По какъв начин геодезистите да обяснят тези тънкости пред народните представители, за да бъдат чути?

Божидар Божанов: Такава реформа изисква редовно правителство. Докато такова не бъде избрано, няма смисъл да се предлага такова изменение. По конкретните притеснения на геодезистите има сравнително лесни решения. С данните и системите няма да има никаква промяна и такава не се предвижда. Не се предвижда и обединяване на данните в една база данни – в това няма технологична логика. Наличните системи остават в този им вид, като ще бъде подобрена интеграцията.

Геомедия: Да споменем и електронното гласуване. Вие неведнъж сте споделяли, че има депутати, които са убедени, че едва ли не вие лично контролирате вота. Как смятате да промените нагласите в обществото към технологиите и кога „ще пораснем“, за да разберем, че това е невъзможно?

Божидар Божанов: Това е труден въпрос. Когато решенията в Народното събрание се движат от конспиративни теории, имаме системен проблем. Решението на проблема с доверието е много, много разговори. И с опонентите, и с хората. Иначе има риск да изпуснем „влака“ на дигиталните технологии в държавното управление като цяло, а не само при гласуването.

Геомедия: Запознат ли сте с факта, че геодезическата гилдия е единствената гилдия, членовете на която трябва да имат две правоспособности – една от АГКК за дейности по кадастър и друга от КИИП – за специализирани геодезически дейности, въпреки че всички са завършили специалност Геодезия. Бихте ли се ангажирали за дебат по този въпрос?

Божидар Божанов: Без да имам експертиза по темата, изглежда, че има поле за оптимизация.

Геомедия: Какви бяха най-големите достижения на последното редовно правителство в областта на технологиите?

Божидар Божанов: За краткото време направихме ключови стъпки по редица теми: стартирахме изграждането на мобилно приложение за електронна идентификация, с което гражданите да ползват електронни услуги удобно и безплатно; публикувахме данни за всички плащания, които държавата е правила от 2006 г. досега, постигайки безпрецедентна прозрачност; повишихме значително нивото на киберсигурност в сложната международна обстановка; подготвихме и внесохме изменения в Закона за електронното управление, с които да отпаднат удостоверенията, които гражданите и бизнеса разнасят между администрациите.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • ГЕОДЕЗИЯ И ВОДОПАДИ: Мечкулският водопад
  ГЕОДЕЗИЯ И ВОДОПАДИ: Мечкулският водопад

  На 8 септември 2023 г., по инициатива на планинския водач на „Планинария“ и автор на книгата „Българските планини“ – Момчил Цветанов, беше направено официално измерване

 • Книга за моделиране на дигитални двойници
  Книга за моделиране на дигитални двойници

  Издателство Whittles Publishing публикува нова книга, озаглавена „3D/4D моделиране на градове – от сензорите до приложения“. Този изчерпателен ресурс е предназначен за напреднали студенти, докторанти,

 • Геодезия и водопади: новата поредица на Геомедия
  Геодезия и водопади: новата поредица на Геомедия

    На 8 септември 2023 г., по инициатива на планинския водач на „Планинария“ и автор на книгата „Българските планини“ – Момчил Цветанов, беше направено официално

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us