Геодезия

Фотограметристи заснеха Версай

versa

Отдавна е известно, че човек не е нужно да излиза от къщи, за да опознае света. Още когато се е появила тази максима, познанието се е криело в библиотеките и в книгите, после се появяват изображенията, запечатани от камерата, а в дигиталната епоха е достатъчен само компютър, за да се разучи до най-малка подробност някоя картина от далечен музей.

След поредица от впечатляващи онлайн начинания като арт проекта на Google Art Project, започнал през 2011 г., в който се включиха първоначално 17 музея от целия свят с техните колекции, а днес са 151 от 40 държави, днес всеки може да разгледа в детайл и перлата в корона на Луи ХІV – Версай.

Геодезистите

В резултат на тримесечна сериозна работа на френското фотограметрично дружество Actual Foncier Topographie (AFT) са достъпни 3D модели, включени във видеа, разказващи историята на замъка и обитателите му и въвеждащи в историята на изкуството.

Далновидният Луи ХІV

През ХVІІ век Версай се превръща в основна резиденция на френските крале. Етимологията на името му е спорна, но мнозина я обясняват с глагола verser и го свързват с обръщане – т.е. земя, която постоянно е била обработвана. Френската революция на свой ред преобръща понятието и нарича Версай с фонетично подобното Берсо (Berceau-de-la-Libert̀e), озачаващо „Люлка на Свободата“.

vers

vers1

vers3

vers4

marie

Голямата популярност на намиращия се на 17 км от центъра на Париж град идва благодарение на останалия в историята като глезен и саможив, но очевидно предприемчив и разумен управленец кралят Слънце – Луи ХІV. Именно той публикува указ на 22 май 1671 г., с който постановява, че всеки може да се сдобива с почти всичко в новия град безплатно, стига да изпълнява две условия –да заплати своеобразен годишен абонамент в размер на 5 шилинга, който позволява да се ползват 1 000 квадратни фута или около 93 квадратни метра територия за обитаване, и второто – къщите трябва да бъдат построявани според плановете на кралските архитекти и да не са по-високи от входа на двореца. Така днес градът Версай е пример за симетрия. През 1715 г. селото Версай е било превърнато в прекрасен град с население приблизително от 30 000 обитатели.

В по-ново време Версай става отново популярен, благодарение на договора между Германия и Антантата в края на Първата световна война.

100 000 снимки

Геодезическата компания се е заела със лазерното сканиране на двореца и градините за създаването на виртуалната 3D платформа, която днес е достъпна с Google Earth. Френската компания се отдава на работата си и прави повече от 100 000 сканирания с високоскоростния наземен лазерен скенер FARO Focus3D превръща магичните фасади и покриви, луксозния интериор и прекрасните градини и фонтани в 3D модели. Скенерът има възможност за разпознаване на обекти и точното им позициониране в пространството, като създава облаци от точки. Благодарение на тази работи сега има 100% сканирани изображения на целия дворец, на градините, на фонтаните, на статуите, на апартаментите на краля.

versailles3d scan aft

versailles3d scan aft2

versailles3d scan aft4

versailles3d scan aft5

partenariat

В последната фаза на програмата са мобилизирани много софтуерни инженери от офисите на Google в Париж, Ню Йорк и Колорадо. Подборът на компаниите, които да се занимават със заснемането, е много суров – освен технологични познания и възможности, те трябва да разполагат и с виртуозни умения за вече съществуващи платформи като SketchUp и Google Earth.

Остава насладата от достъпните за всички изображения.

Автор

Теодора
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us