Геодезия

Фотограметрия в Рая

Геодезическо заснемане на Малдивите

Често геодезистите се оказват на места със сурови условия, където може и да не е стъпвал човешки крак. На няколко канадски колеги обаче им е провървяло и работата им ги е отвела не къде да е, а в т. нар. Рай на земята – на Малдивите.

Канадската компания за безпилотни летателни апарати (БЛА) Aeromao, заедно с геодезистите от компанията Foresight Surveyors, завърши фотограметричното заснемане на цял остров само с един полет на дрон.

Foresight surveyors e първата компания, която въвежда ползването на БЛА за картиране на Малдивите. Те са оборудвани с лесния за управление дрон Aeromapper Talon. С него могат да извършват заснемане за консултантски услуги, за топография, батиметрия и инженерни цели, заедно с традиционните техники.

Канадската фирма Aeromao прави дрони от 2011 г., като серията Aeromapper е ключова в производството й, давайки точност при дистанционното заснемане на земята. Фирмата изнася продукцията си в над 45 страни и за петте години от съществуването си, апаратите на Aeromao стават все по-търсени заради лесното им приспособяване към различна среда и лесното им управление. С подобни апарати са правени заснемания на фауната във водите на Арктика и в Съскачеуан, заснемане в градовете в Тайланд, а днес работят на различни места по цялата планета.

През декември 2016 г. двете компании правят заснемане на зона от 251 акра или около 1 кв. км, със стойност на разделителната способност (ground sample distance – GSD) 2 см за пиксел. GSD е разстоянието между два центъра на последователни пиксели, изчислено между техните проекции на земната повърхност. При GSD 0,02 м един пиксел в снимката се проектира като квадрат със страна 2 см върху земната повърхност.

Дронът е достигнал височина от 100 м над земята и е събрал общо 1 422 снимки. Обработката на снимките – дигиталният модел, ортофотото и облакът от точки, са генерирани от софтуера Pix4DMapper.

Дронът Aeromapper Talon може да лети в течение на 2 часа, но тук изпълнява мисията си за 45 минути. Апаратът може да лети и до 2 км от мястото за наземен контрол. Дронът се е приземил с парашут на съседен остров, намиращ се на 1 км по-далече от мястото на излитане, заради недостатъчното място за излитане и кацане на същия остров.

Геодезистите поясняват, че самолетът Aeromapper Talon не е оборудван с кинематична глобална навигационна сателитна система за посдледваща обработка (PPK GNSS system), затова предварително са били взети пет координатни точки на острова с разлика във височините от 4,8 см.

Целта на заснемането е било да се направи ортофото карта на острова, която да даде възможност за по-нататъшно развитие на мястото. Благодарение на заснемането с дрон, клиентът е получил актуална подробна карта, която може да се използва за наблюдение и на околната среда и за създаване на карта на биоразнообразието на мястото.

Геодезистите, участвали в заснемането, споделят, че са имали и време да се гмуркат във водите на Индийския океан, докато компютрите са обработвали данните от полетите.

aeromao

Най-ниската държава на Земята

1192 острова, групирани в двойна верига от 26 атола съставят островната държава Малдивите, на около почти 90 000 кв. км територия. Така страната е една от най-разпръснатите в света. Лежи между 1°S и 8°N ширина и на 72° и 74°E дължина. Атолите съставят живи коралови рифове и пясъчните плажове с дължина от 960 км. Малдивите са и най-ниската държава на планетата, с най-висока точка от 2,4 м и средна височина от 1,5 м от морското равнище. Все пак на местата, където има строителство, вече има и по-високи точки. За последните 100 години нивото на океана в този район се е издигнало с 20 сантиметра. Около 1970 г. обаче нивото е паднало с около 20 сантиметра. Някои прогнозират, че Малдивите ще изчезнат напълно до 2050 г., други – че нивото на океана в тази част на света ще се издигне с около 60 см около 2100 г.

Столицата се намира на най-големия атол и се нарича Мале. Малдивите нямат нито една река или голямо езеро и страдат от недостиг на питейна вода. Постоянните жители разчитат на дъждовна и грунтова вода за питейни нужди. Почвата е само от 15 сантиметра хумус, под него се намират около 50-60 см пясъчници и след това пясък. Кокосовите палми са националното дърво на страната и се намират в изобилие на островите. Поради недостига на прясна вода обаче другите видове растителност са рядкост. За сметка на това там е вечно лято – температурата на въздуха целогодишно е между 24°C до 33°C.

maldive islands

Макар и заселени още преди 2000 години, в съвременната история Малдивите са почти напълно непознати до 70-те години на миналия век. Според преброяване от 2012 г. там живеят 328 536 души, а туризмът представлява около 30% от брутния вътрешен продукт и основната причина за развитието на икономиката на тази страна и създаването на работни места. Първият курортен комплекс отваря врати през 1972 г., а днес страната има цели 89 с капацитет от 17 000 легла за 600 000 туристи, които ежегодно посещават Малдивите. Те са предпочитано място заради сравнително умерения климат, чистата синя вода, белите пясъчни ивици, възможността за практикуване на водни спортове целогодишно и заради изключително интересния и богат подводен свят.

В тази малка мюсюлманска страна висшият законодателен орган меджлисът е от 50 депутати, които се избират за 5 години. Политическите партии са разрешени от 2005 г. Грамотността е 98% сред населението, а това е една от седемте държави в света, в които атеизмът е незаконен и наказуем със смърт.

На Малдивите през 2009 г. е проведено и първото заседание под вода на местния министерски съвет. Целта е да се обърне световното внимание към проблемите с климатичните промени и глобалното затопляне.

underwater meeting

Първото заседание на министерски съвет под вода е проведено в Малдивите през 2009 г.

maldives ast 22dec02 lrgNASA Custom

Снимка 22 декември 2002 г., НАСА

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Археолози като геодезисти в Петра
  Археолози като геодезисти в Петра

  Археолозите в Петра, Йордания са използвали приложението PIX4Dcatch в изследване, целящо да проучи и запише подробности за световноизвестния набатейски обект. Благодарение на уникалното сътрудничество между

 • ГЕОДЕЗИЯ И ВОДОПАДИ: Мечкулският водопад
  ГЕОДЕЗИЯ И ВОДОПАДИ: Мечкулският водопад

  На 8 септември 2023 г., по инициатива на планинския водач на „Планинария“ и автор на книгата „Българските планини“ – Момчил Цветанов, беше направено официално измерване

 • Книга за моделиране на дигитални двойници
  Книга за моделиране на дигитални двойници

  Издателство Whittles Publishing публикува нова книга, озаглавена „3D/4D моделиране на градове – от сензорите до приложения“. Този изчерпателен ресурс е предназначен за напреднали студенти, докторанти,

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us