Геодезия

10 години от изстрелването на първия сателит за Галилео

През октомври се навършиха десет години от изстрелването на първите два действащи спътника Галилео.

Историята

На 21 октомври 2011 г. Европа направи сериозна стъпка в своята космическа история. Тогава от базата в Куру, Френска Гвиана, бяха изстрелян два спътника. Така започна изграждането на европейската глобална навигационна спътникова система Галилео.

Кой го финансира

Проектът Галилео е 100% финансиран от Европейския съюз. Той се утвърди като най-прецизната глобална спътникова система за навигация (GNSS) и обслужва повече от 2,3 милиарда потребители в световен мащаб.

Към днешна дата са пуснати 26 спътника, обикалящи около Земята на височина от около 23 000 км.

Проектът се поддържа от редица наземни центрове по целия свят.

От пускането на услугите през декември 2016 г. системата става все по-стабилна, за да се превърне в гръбнака на серия от услуги с добавена стойност, които гарантират благосъстоянието на гражданите на ЕС и гарантират автономията и суверенитета на ЕС.

Галилео е в полза на европейската икономика, тъй като 11% от БВП на ЕС се осигурява от сателитната навигация, според експерти. Благодарение на системата за сателитна навигация на ЕС, Съюзът успя да засили своята стратегия за цифровизация, да подкрепи Зелената сделка на ЕС и да стимулира икономическия растеж.

Например, използването на Галилео в превозните средства може да намали времето за пътуване с повече от 10% и по този начин да допринесе за намаляване на емисиите на вредни и замърсяващи вещества.

Бъдещето

На 1 декември се очаква от Куру да бъдат изстреляни два нови спътника. Това е само няколко месеца след влизането в сила на новия регламент за космоса.

Регламентът осигурява подобрено управление между европейските страни, участници в проекта, както и бюджет за следващите седем години. Галилео продължава да се развива. Новите услуги, които в момента се тестват, скоро ще бъдат достъпни за потребителите, отваряйки нови пазарни възможности в различни индустрии.

Услугата за висока точност на Галилео прави системата пионер в целия свят. От нея ще се ползват дронове и автономни автомобили.

Предстои пускането на нова услуга – за удостоверяване на съобщенията (OSNMA), срещу GNSS атаки. Тази услуга ще позволява на GNSS приемниците да проверят автентичността на GNSS информацията, като се уверят, че получените данни наистина идват от Галилео и не са били модифицирани по никакъв начин.

Всичко за Галилео от Геомедия

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us