Геодезия

Геоиндустрията става все по-дигитална

INTERGEO 2018 във Франкфурт заложи на умните градове и дроните

Всяка година есента идва с едно важно събитие за геодезистите от целия свят – изложението, придружено от конференция INTERGEO 2018. Събитието по традиция е организирано от DVW – германското дружество по геодезия, геоинформация и управление на земята. С всяка изминала година търговският панаир и конференцията засилват позициите си и действително се превръщат в световен форум за обмен на познания и опит в областта на геодезията. А заради развитието на областта – изложението става и център за представяне на най-новите технологии. „Геодезическата индустрията днес се възползва от дигитализацията във всичките й очарователни аспекти“, коментира председателят на DVW Хансйорг Кутерер. Именно технологиите бяха представени в кратките три дена от 16 до 18 октомври във Франкфурт.

INTERGEO2018 IMPRESSIONEN 0720 Custom

INTERGEO2018 IMPRESSIONEN 2171 Custom

Днес дигиталната гео пространствената информация е ключ за развитието на сектора. Дигитализацията пренаписва правилата за работа във всички сфери на живота и това се отнася особено силно и за геоиндустрията. Кутерер подчерта на откриването, че е изключително наложително да се подготвят специалисти, които са способни да се справят с дигитализацията.

Какво наистина означава дигитализацията за геоиндустрия – този въпрос занимаваше конференцията, която придружаваше изложението. Д-р Юрген Долд, президент на Hexagon Geosystems, описа навлизането на технологиите като поетапно. Първата стъпка е проста – конвертиране на аналогови данни в цифрови, след което отделните решения на конкретни проблеми се превръщат в мрежа от разнородни данни. На третия етап, който се случва днес, е времето да се ползват алгоритми за „дестилиране“ на тези разнородни и разнопосочни данни в услуги, които осигуряват добавена стойност за все по-персонализирани приложения. Роналд Бисио, вицепрезидент на Geospatial в Trimble, използва представянето си, за да подчертае ролята на дигиталната геодезия в планирането, в изграждането и в експлоатация – под съкращението BIM (BIM е съкращение от Building Information Modeling и на български се превежда Строително Информационен Модел). „Целият процес на BIM – от проектирането и строителството до управлението на сградите и инфраструктурата – ще бъде невъзможен без геодезисти“, посочи Бисио, добавяйки, че геодезистите ще играят все по-важна роля в бъдеще.

И тази година трите дни на INTERGEO предоставиха идеална платформа за разгорещени дискусии между геодезистите за технологиите, за ГИС, за BIM и за интелигентната градска среда. Във вълнуващата ера на дигитализацията INTERGEO отново доказа водещата си роля в световен мащаб.

Около 640 изложители от 40 различни страни и над 1400 делегати участваха на международната конференция. Франкфурт се оказа идеалният международен център за привличане на повече от 19 000 посетители от над 100 държави до тазгодишния търговски панаир и конференция.

INTERGEO2018 IMPRESSIONEN 4975 Custom

Двете тематични платформи INTERAERIAL SOLUTIONS (IASEXPO) и SMART CITY SOLUTIONS бяха ключови компоненти на INTERGEO във Франкфурт. IASEXPO е водеща европейска платформа за безпилотни летателни апарати (UAVs). Показва колко широки са приложенията и какви са перспективите пред пазарите на бъдещето. Обсъждането на въпросите за дроните получи бляскав дебут на срещата във Франкфурт. Наградата DRONE PIONEER за тази година бе спечелена от компанията WINGCOPTER GmbH с проекта Deliver Future за получаване на медицински консумативи в труднодостъпни райони. INTERGEO предостави множество възможности за изложители и посетители да планират и обсъдят бъдещето на нашите градове. Тази тема имаше висок приоритет по време на конференцията и форумите на INTERGEO, като SMART CITY SOLUTIONS (SCSEXPO) осигури място за срещи на ключовите участници.

Intergeo2018 Tag1 low 20 Custom

Догодина INTERGEO 2019 ще е отново в Щутгарт. Всъщност всички германски градове сякаш са свързани с геодезията и геоматиката. Според организатора на събитието Кутерер дигитализацията в сектора на все още е в начален стадий, въпреки че промените вече са навсякъде, където и да погледнем. В Щутгарт догодина събитието ще отбележи своята 25-та годишнина. „Държим на традициите и еволюцията, това е нашата запазена марка „, заключава Кутерер.

За нетърпеливите: INTERGEO 2019 ще се проведе в Щутгарт от 17 до 19 септември 2019 г. За пореден път значението на геоиндустрията за интелигентни градове, дигитални сгради, дрони и много други освен това ще заемат централно място – интерактивно, визуално, практически.

Снимки

https://www.intergeo.de

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us