Геодезия

Холандци намериха най-стария телескоп в света

Археолози от холандския град Делфт откриха най-стария в света напълно запазен телескоп,  с който може да се извършва наблюдение на звездното небе.
 
Находката е направена при разкопки преди изграждането на железопътен тунел. Изследователите предполагат, че устройството е създадено през 1650 г. Телескопът, с дължина на тръбата от 10 см, дава петкратно увеличение, макар стъклото да не се отличава с високо качество. 
 
Темен Кокют от музея Boerhaven в Лайден твърди, че след почистване телескопът отново може да се използва. За родина на „зрителната тръба“ се смята именно Холандия. Досегашните находки са били от втората половина на XVII век.

Автор

Super User

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Аерофото помага за планиране на кризи в Австралия
  Аерофото помага за планиране на кризи в Австралия

  Нов инструмент помага на властите в Австралия да се справят с тежки метеорологични условия, съобщава GIM International. Платформата за въздушни снимки и анализ на местоположението

 • Пуснаха джобни версии на важни закони
  Пуснаха джобни версии на важни закони

  Пуснаха джобни издания на закона за кадастъра и имотния регистър и на закона за устройство на територията.

 • МРРБ: 4000 дка свлачища са картирани с аерофото
  МРРБ: 4000 дка свлачища са картирани с аерофото

  В изпълнение на проект BG16M1OP002-4.003-0003-C03 „Превантивни дейности чрез изграждане/възстановяване на контролно-измервателни системи в регистрирани свлачищни райони”, Министерството на регионалното развитие и благоустройството е извършило аерофото

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us