Геодезия

Индия – страната на новите технологии и ГИС

Делхи въвежда блокчейн технологията за кадастъра

Индия възнамерява да използва опита на шведската компания ChromaWay и да приложи блокчейн технологиите в кадастъра. Шведският стартъп ще направи пилотен проект в азиатската държава, която се опитва да се пребори с мошенничеството в недвижимата собственост.

Както може да се предположи, далаверите с недвижимо имущество в милиардна Индия имат огромни размери. Например най-популярния начин за незаконни инвестиции и пране на пари е точно придобиването на недвижима собственост под чуждо или измислено име. Всяка година държавата губи милиони долари от тези злоупотреби. Според статистиката става дима за 700 милиарда долара подкупи, които се въртят в Индия само около имотните сделки. Често добросъвестни граждани попадат в ситуация купената от тях земя или сграда да бъде с няколко други собственици. Всички тези проблеми спомагат и за разцвета на корупцията. За да се пребори с мошеничествата със земя правителството реши да въведе блокчейн технологиите в кадастъра.

Според инициаторите, така ще се гарантира и защити недвижимата собственост от корупцията и злоупотребите. Компанията ChromaWay вече има опит с прехвърлянето на шведския кадастър в блокчейн технология за регистриране на имуществото. В Швеция ситуацията с корупцията не е така тежка като в Индия, но блокчейн технологията опростява бюрократичните процедури и ускорява процеса за покупко-продажба на недвижимо имущество. Пълното преминаване на кадастъра в Швеция в блокчейн система ще стане през 2019 г., като разчетът е, че тя ще икономиса на шведските данъкоплатци повече от 100 милиона евро годишно.

Сега ChromaWay ще даде познанията си далеч от родината си. Индийският министър на информационните технологии на Нара Локеш коментира, че пилотната програма дава големи надежди, но ще се сблъска със силна съпротива от страна на привържениците на съществуващата. Според Локеш не само ще се забързат процедурите, но ще се повиши доверието в държавните институции.

Месец след решението на Индия да ползва блокчейн за кадастър, страната реши да обедини сили с Канада за развитието на технологията. Изследователи, финансирани от канадското правителство, ще обединят сили с индийската технологична индустрия с цел проучване на ползите от блокчейн технологията в управлението, образованието и бизнеса. Индия планира да използва блокчейн, за да дигитализира освен поземлените регистри и здравеопазването.

Индийската технологична асоциация Nasscom и канадският Blockchain Research Institute (BRI) обявиха, че ще изградят център в Индия, който ще осигурява „високотехнологични възможности”.

Индийският финансов министър Арун Джатли посочи, че страната ще „проучва проактивно ползите от блокчейн технологията”, въпреки че в годишната си бюджетна реч не се изказа никак ласкаво за криптовалутите.

„Виждаме коалицията си с Nasscom като чудесна възможност за създаване на блокчейн общество в Индия”, казва Дон Тапскот, основател и президент на института. „Силно вярваме, че Индия има потенциала да поведе блокчейн револцията”, добавя той.

Блокчейн технологията е инфраструктурата зад виртуалните валути. Иновация е сочена от мнозина за наследника на интернет и бъдещето на съвременния свят в контекста на автоматизацията и интернет на нещата. Именно поради това редица големи международни компании вече от година влагат средства в разработването на блокчейн технологии за собствените им нужди.

ГИС за селските райони

Географските информационни системи (GIS) са доказали, че решават сложни пространствени проблеми и че точни цифрови геопространствени данни са от съществено значение за планирането и развитието на дейностите, които ще помогнат на правителствата за развитие на страните им.

С участието на всички щати на цялата територия на страната, Националната агенция за развитие на селските райони (NRRDA), заедно с Центъра за развитие на модерните изчислителни системи (CDAC), понастоящем извършва национално внедряване на уеб базирана географска информационна система за Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (Програма за селските пътища на премиера/PMGSY). За да се съобразят с насоките за пространствена точност на PMGSY GIS, всеки щат създава дигитални геопространствени данни. Уеб базираното приложение за ГИС, което в момента се разработва, ще бъде отворено за всички.

Пространствената точност на геопространствените данни, като например на местообитания, пътища и административни граници, е изключително важна за планирането и развитието на районите.

Могат да се забележат и тенденции, благодарение на ГИС технологията. Както е известно голяма част от времето на проекта се изразходва за създаване на цифрови бази данни. Докато от националната агенция се борят да получат относително точни дигитални пространствени данни, много обекти притежават и работят с геопространствени данни с по-голяма точност, като данните за навигационните системи на автомобилите.

Точността на топографската карта на Survey of India (topo-sheet) понякога се поставя под въпрос, като се цитира, че е генерирана от много стари проучвания. Обаче тези карти са сравнително точни, освен ако не е настъпила промяна в предназначението на земята. Основната причина за пространствена неточност в цифровите данни е грешен процес за преобразуване на данните. Преди цифровото преобразуване, компонентите на картата и особено параметрите на проекцията на картата трябва да бъдат добре разбрани. Покриването на пространствени данни от различни източници ясно показва каквито и да било промени, когато е спазен правилният процес на преобразуване на цифрови данни.

Процесът на създаване на геопространствени данни на PMGSY се отклони от традиционния начин на цифровизация, за да се гарантира точността на различните функционалности, записани в данните. Географските особености могат директно да бъдат заснети с помощта на GPS, вместо да се губи точност чрез преобразуване на картни проекции. Държавните служители са били обучени да постигат пространствена точност чрез насоки за ГИС, научни статии, презентации и работни срещи. Всеки щат обаче има свободата да избира подходяща методология за цифровизация.

Държавните агенции, участващи в планирането и развитието, трябва да имат достъп до точни цифрови бази данни.

Различни технологични постижения на ГИС са приложени към националната ГИС за PMGSY. В бъдеще служителите могат да се фокусират върху анализ, планиране, моделиране и т.н., вместо в самото събиране на цифрови пространствени данни. Предложената услуга за геопространствени данни ще промени начина, по който се обработват проектите за ГИС и се очаква инициативата ГИС да отвори нови и разнообразни възможности както за правителството, така и за индустрията на ГИС. Това ще помогне на вземащите решения да получат по-лесно достоверни преценки.

Henrik Hjelte

Управителят на шведската фирма Хенрик Хйелте

Индия

India s Folk Art Map 2048x2048 Custom

Население 1 281 935 911 (към юли 2017 г.)

Територия 3 287 263 km²

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us