Геодезия

Какво е Пиксовю

l75

Пиксовю е система, разработена от ГЕОДИС ГРУП. Тя включва специализирана фотограметрична камера за заснемане и специализиран софтуер за обработка на снимките.

Камерата

Камерата представлява комбинация от четири средно форматни дигитални камери за фотограметрично заснемане, работещи в синхрон, монтирани на борда на самолет. Камерите са взаимно фиксирани и разположени по такъв начин, че една от тях гледа в надира, а другите са отклонени от надира на определен ъгъл и са насочени в различни посоки.

l76

Резултатът от заснемането с Пиксовю е комбинация от вертикални и наклонени снимки, направени в един момент от едно местоположение на камерата (самолета) в пространството. Особеното е, че взаимното положение на снимките е известно, което значително намалява операторската работа при аеротриангулацията или казано с други думи, при географското ориентиране на снимките. Този факт позволява от снимките да може да се правят метрични измервания, като например координати, височини, размери, площи.

Проблем при вертикалното заснемане

l72

При масово разпространеният метод на заснемане с вертикални снимки се регистрира информация само за това, което се вижда от въздуха, гледайки надолу. Проблемът е обаче, че в гъсто застроените райони, като градовете, перспективните сенки скриват ценна информация. Под перспективни сенки се разбират скритите участъци от снимките, поради накланянето на високите обекти с отдалечаването от центъра на снимката. 
Друг много често скриващ информация от вертикалните снимки елемент са стрехите на сградите. Стрехите на сградите обаче са традиционни за българската култура и представляват физико-географска особеност. 
Скритата информация не може да бъде възстановена от вертикалните снимки. Тя трябва да бъде набавена, чрез допълнителни наземни измервания, които изискват значителен ресурс – както време, така и средства.l71
Предимство на Пиксовю

Съществената особеност при Пиксовю е значителното нарастване обема на информация, която се регистрира в момента на летателната мисия. Комбинацията вертикална снимка с наклонени снимки дава възможност липсващата информация да бъде извлечена от комплекта наклонени снимки, отразяващи скритата територия. 

Благодарение на това става възможно следното:

– Да се види какво има под перспективните сенки. Тук трябва да се отбележи, че Пиксовю не е единственият метод за решаване на този въпрос.
– Да се видят стъпките на сградите, там където са скрити от стрехите на покрива.
– Да се види фасадата на сградата, с което се открива цял наръч от допълнителни възможности, като например:
– определяне етажност на сграда;
– определяне височина на етажа;
– определяне козирки при входовете;
– достъп до сградата – входове и прозорци, изключително важна информация за спасителни операции при бедствия и аварии, като например пожар или наводнение;
– регистриране на паметници на културата;
– изготвяне на 3D модел на градска част, включващ тримерни сгради с висока детайлност и фото изображение на фасадите;
– да се види вида на покрива, както всички елементи по него, като например капандури, комини.

Софтуер

l74

Важна част от системата е специализираният софтуер, както за ориентиране на снимките, така и за тяхното използване. Ползвателят на изображенията има възможност с едно кликване да види всички снимки, върху които попада избран обект. Казано с други думи – да погледне обекта от всички страни. Той може да измери площта на обекта, както и неговата височина, размери или да определи координатите му.

Данни за фирмата

ГЕОДИС ГРУП е сдружение от 10 фирми в 5 държави, собственост на чешката фирма ГЕОДИС БЪРНО. ГЕОДИС оперира повече от 17 години на европейския гео пазар с оборот за 2006 година над 22 милиона евро. ГЕОДИС БЪРГАРИЯ е член на ГЕОДИС ГРУП от 2006 година.

Автор

Super User
От категорията
 • ГЕОДЕЗИЯ И ВОДОПАДИ: Мечкулският водопад
  ГЕОДЕЗИЯ И ВОДОПАДИ: Мечкулският водопад

  На 8 септември 2023 г., по инициатива на планинския водач на „Планинария“ и автор на книгата „Българските планини“ – Момчил Цветанов, беше направено официално измерване

 • Книга за моделиране на дигитални двойници
  Книга за моделиране на дигитални двойници

  Издателство Whittles Publishing публикува нова книга, озаглавена „3D/4D моделиране на градове – от сензорите до приложения“. Този изчерпателен ресурс е предназначен за напреднали студенти, докторанти,

 • Геодезия и водопади: новата поредица на Геомедия
  Геодезия и водопади: новата поредица на Геомедия

    На 8 септември 2023 г., по инициатива на планинския водач на „Планинария“ и автор на книгата „Българските планини“ – Момчил Цветанов, беше направено официално

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us