Геодезия

Камарата започна новата година с благотворителни инициативи

Боряна Велкова, технически секретар на КИГ

Камарата на инженерите по геодезия (КИГ) продължава подготовката за професионалното събитието на годината – работната седмица на Международната федерация на геодезистите FIG, която ще се проведе между 17 и 21 май в София.

На последното си за миналата година редовно заседание управителният съвет на камарата реши камарата да спонсорира петима студенти, които да участват на работната седмица FIG Working week 2015. Във връзка с това решение беше изпратена информация до всички членове на КИГ, придружена от постер.

Членовете на КИГ се посветиха и на благородна кауза – на заседание на управителния съвет на камарата се реши организацията на геодезистите да дари 1000 лева за благотворителната инициатива „Българската коледа“ 2014/2015 г., която бе под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев. Дарението беше преведено по дарителската банкова сметка на 29 декември 2014 година.

Началото на новата година камарата посрещна с 398 души, които са подновили членството си и 294 души, които имат правоспособност.

АГФ събира геодезистите в Албена

Любимият празник на геодезическата гилдия – денят на геодезиста ще се проведе тази година на 27 март в морския курорт Албена. Организаторът Асоциация на геодезическите фирми (АГФ) предлага пакетни цени за няколко хотела, в които се включват нощувка, празнична вечеря и други удобства.

Освен празник, геодезистите ще свършат и доста организационна работа. В деня на геодезиста ще има открито събрание с участието на КИГ, АГФ и представители на ръководството на Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК). Асоциацията на геодезическите фирми ще се отчете за дейността си през 2014 г., а с ръководството на АГКК ще бъдат обсъдени бъдещите дейности на гилдията през новата 2015 г. Пред колегията ще бъдат представени нови геодезически технологии.

По традиция в дневния ред на заседанието е включен и избор на място за провеждане на Празника на геодезиста през 2016 г.

CLGE с европейски празник

За четвърта поредна година и Европа ще отбележи професионалния празник на геодезистите. През 2015 г. датите са 20-21 март, като съвпадат с общото събрание на Европейската организация на геодезистите (CLGE) в Лимасол, Кипър.

За първи път празникът бе отбелязан на 5 март 2012 г. От тогава до днес всяка година на паневропейско ниво се обръща внимание на професията, като Камарата на инженерите по геодезия активно участват в събитията.

СГЗБ обновява членската си маса

Съюзът на геодезистите и земеустроителите в България (СГЗБ) определи на събрание от 17 декември 2014 г. нови тарифи за членския внос. За студенти, ученици и пенсионери таксата е 5 лв., за останалите индивидуални членове е 20 лв. Срещу него те ще получават годишното издание на списанието на СГЗБ и информация за дейността на съюза.Корпоративният членски внос за фирми е по договаряне, като минимална стойност е 50 лв., а корпоративните членове имат право да определят устава на СГЗБ.

За повече информация – инж. Иванка Колева, секретар на СГЗБ,еmail: koleva_i@mail.bg.

Снимки Мартин Иванов и Геомедия

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Нов обучителен курс на КИГ за геодезисти
  Нов обучителен курс на КИГ за геодезисти

  Камара на инженерите по геодезия организира провеждане на обучителен курс за поддържане и повишаване на професионалната квалификация, във връзка с чл.20, ал.4 от ЗКИР, по програма, одобрена

 • 25 години УАСГ в Антарктика (покана за изложба)
  25 години УАСГ в Антарктика (покана за изложба)

  Българската геодезия има традиционно място в Антарктика чрез експедициите, в които участват пионери в геодезията на терен. От 29.11.2023 г. всички могат да посетят изложбата,

 • КИГ награди отличниците от УАСГ
  КИГ награди отличниците от УАСГ

  Председателят на Камара на инженерите по геодезия (КИГ) инж. Златан Златанов награди с парична награда и членство за 2024 година десетима студенти, които са постигнали

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us