Геодезия

Кой е най-възрастният геодезист в света?

Невероятно е, но това беше 104-годишният Робърт Волмър от Индиана. Той е роден през 1917 г. От малък е фен на електрониката и радиото и иска да стане радиолюбител, а като тийнейджър създава алармени системи в Калифорния. След Пърл Харбър, той се присъединява към флота и участва във войната с битки във Филипините, Ату и Тарава.

След войната довършва образованието си и учи геодезия и селскостопанско инженерство в университета Бъркли, а след това и в университета Пърдю, където получава званието си инженер през 1952 г.

Първоначално ръководи обекти, а през 1963 г. става главен геодезист в Министерството на природните ресурси, отговарящ за измерванията и надзора на федералните и държавните териториални граници. В кариерата си той измерва почти всички части на щата Индиана. Пенсионира се на 102 години по здравословни причини, а последната му работна задача завършва на 5 февруари 2020 г. Решава да се пенсионира на датата от годишнината от сватбата със съпругата му, въпреки че тя умира още през 1967 г. от рак на гърдата. Тя ми оставя в наследство четири деца.

В течение на десетилетия работа Робърт Волмър се превръща в истинска съкровищница за геодезията. Става известен с това, че знае десетки геодезически точки, защото сам ги е монтирал години по-рано.

През цялото време не спира да се учи и да усвоява новите измервателни техники. Редица фирми първо на него изпращат инструментите си заради дългото му познанство със собствениците им.

Волмър колекционира исторически книги. Кара самолет, състезава се с моторни лодки.

Волмър умира на 12 януари 2022 г.

Единственият по-възрастен от него геодезист в света почина през 2009 г. на 113-годишна възраст. Това беше японецът Томоджи Танабе. Но той работи „само“ 30 години като геодезист. Не като Волмър.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us