Геодезия

Морето сближава всичко далечно

Изложба на стари карти и гравюри на Черно море и региона, датиращи от периода ІІ-ХІХ век беше показана в централата на Обединените нации в Ню Йорк. Експозицията е озаглавена „Морето сближава всичко далечно“. Американското й представяне бе направено от посланика ни Стефан Тафров, който е постоянен представител на България в ООН и от Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт. На събитието присъстваха десетки гости от Германия, Украйна, Италия, Белгия, Мароко, Румъния и други. Изложбата остана в Ню Йорк до 26 юни. Колекцията съдържа освен ценни карти и междудържавни договори от средновековната българска царска канцелария. Те са били част от богатата частна сбирка на д-р Симеон Симов, дарена на страната ни. Колекцията е допълнена с картографски изображения на Западното черноморско крайбрежие, издирени в големи европейски архиви. Фразата „Морето сближава всичко далечно“ се приписва на Йоан Екзарх.

1

2

При откриването на изложбата в Ню Йорк бе направено и голямо дарение от съвременни български карти за библиотеката на ООН. Колекцията е подбрана от националния представител в Международната картографска асоциация ICA – Българската картографска асоциация. Изложбата е създадена от Международния търговски и културен център ГЕОПАН в сътрудничество с държавна агенция „Архиви”, СУ „Св. Климент Охридски”, Българска картографска асоциация, Община Приморско и Община Несебър.

3

6

Преди Ню Йорк същата експозиция бе представена в Бургаския свободен университет през май, а по-рано – през март, и в Истанбул.

Изложбата е част от инициативите в световната година на картата.

111

222

 

4444

6666

555

3333

7777

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Аерофото помага за планиране на кризи в Австралия
  Аерофото помага за планиране на кризи в Австралия

  Нов инструмент помага на властите в Австралия да се справят с тежки метеорологични условия, съобщава GIM International. Платформата за въздушни снимки и анализ на местоположението

 • Пуснаха джобни версии на важни закони
  Пуснаха джобни версии на важни закони

  Пуснаха джобни издания на закона за кадастъра и имотния регистър и на закона за устройство на територията.

 • МРРБ: 4000 дка свлачища са картирани с аерофото
  МРРБ: 4000 дка свлачища са картирани с аерофото

  В изпълнение на проект BG16M1OP002-4.003-0003-C03 „Превантивни дейности чрез изграждане/възстановяване на контролно-измервателни системи в регистрирани свлачищни райони”, Министерството на регионалното развитие и благоустройството е извършило аерофото

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us