Геодезия

Най-накрая ГеоЕкспо 2011


Надежди за съживяване на гилдията

 

Насред икономическа криза и война в Либия, разбунен арабски свят и ядрен теч в Япония март се оказа много интересен месец за геодезическата гилдия. Проведе се първото ГеоЕкспо в рамките на вече традиционната Българска строителна седмица, което бе съпътствано и от конференция, посветена на новите технологии.

На специалния салон ГеоЕкспо, организиран с помощта на Асоциацията на геодезическите фирми, Агенцията по геодезия, картография и кадастър, Камарата на инженерите по геодезия и Университета по архитектура, строителство и геодезия, се представиха общо 15 геодезически фирми. Организаторите се бяха постарали да предложат добро разпределение на щандовете и преференциални цени за геодезически изложители. Самите участници предложиха пред посетителите основно геодезическа техника и услуги. Всяка фирма се беше постарала да акцентира върху най-атрактивните дейности и продукти, които има на разположение, а освен традиционната геодезия, някои от изложителите показаха и иновативни технологии, които тепърва се надяваме да се налагат и популяризират.

 

Откриването

 

okrivanegeoexpo.jpg

 

 

Официалното откриване на изложението беше направено подобаващо от министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев, а специален гост на събитието беше негово превъзходителство посланикът на Кралство Великобритания – Стив Уилямс. В речите си и двамата отбелязаха трудностите в строителния бранш, но не пропуснаха да изкажат оптимизъм за бъдещето.

 

Конференцията

 

 
vexelconf.jpg
 
confgeoexpoeurosense.jpg
 
geoexpotransgeo.jpg
 
 geoexporossen.jpg
 
uchastnicitegeoexpo.jpg
 

 

Началото на съпътстващата двудневна конференция на тема: „Геодезическите технологии и пазари 2011“ бе на втория ден от изложението, като специално приветствие към участниците отправиха инж. Александър Лазаров, инж. Ангел Янакиев и инж. Мишо Настев. Изнесени бяха общо 12 презентации, като особен интерес предизвика непредвидено в предварителната програма участие на д-р Росен Гребеничарски с презентация за определянето на геоида. Публиката през първия ден на конференцията беше значително повече от тази през втория, което беше разочароващо.

Посетителите на изложбените щандове през първите 3 дни също не бяха твърде много, но все пак не липсваше разнообразие – студенти, майки с бебетата си, възрастни жени, които събираха дарения за различни каузи. Някой от изложителите колеги в строителния бранш също разгледаха щандовете на ГеоЕкспо. Безусловно е обаче, че изложителите се надяваха на по-голяма посещаемост през последните два дни от изложението.

 

Две важни срещи

 

На 11 март се проведоха две по-важни срещи, които значително увеличиха броя на посетителите. Едната беше Общото събрание на КИГ, което доведе 100-ина геодезисти на ГеоЕкспо салона. По същото време се провеждаше и дискусия за иновациите в проектирането и строителството, организирана от Съюза на архитектите в България, чиито участници също се разходиха и разгледаха предложенията на колегите изложители. Размениха се доста брошури и визитки, а резултатите ще бъдат ясни в бъдеще.

 

Равносметката

 

blom.jpg
 
 geocad93.jpg
 
 geohide.jpg
 
geoivanov.jpg
 
geoplus.jpg
 
kbpanorama.jpg
 
rodon.jpg
 
solitech.jpg
 
transgeo.jpg
 
naviteq.jpg
 
eurosense.jpg
 
esri.jpg
 
vexel.jpg

Организаторите бяха положили усилия ГеоЕкспо 2011 да бъде достъпно и удобно за всички изложители и посетители. Като проблем може да се отбележи предлаганият твърде скъп интернет, който ни върна десетина години назад във времето на dial-up модемите, но все пак никой не бе отишъл да сърфира в мрежата. Опитните изложители споделиха, че като първа подобна експозиция ГеоЕкспо 2011 се е радвало на голям интерес. Все пак при следваща организация трябва да се коментира точния период на провеждане, а и сега отдалечеността на Интер Експо Центъра и ремонтите покрай строежа на метростанцията в близост също не улесняваха посетителите.

Със сигурност обаче на ГеоЕкспо салона всички изложители демонстрираха желание за развитие. Няколко фирми се отличиха със сравнително нови услуги като лазерно сканиране, цифрова фотограметрия, CAD и ГИС софтуер на много атрактивни цени. Имаше геодезически инструменти, които едва ли не сами заснемаха и т.н. На ГеоЕкспо 2011 беше важно да се покаже, че геодезическият бранш също се раздвижва, важно беше и изложителите да осъществят един пряк контакт с потенциални клиенти, който е различен от телефонно обаждане или електронна поща. И затова е безспорен смисълът от подобна проява.

 

Инструменти и технологии

На 4-ти април пловдивският хотел „Санкт Петербург“, познат иначе на всички геодезисти като традиционен терен за професионалния им празник, сега стана домакин на първия за тази година семинар в България от поредица, организирана за България от Солитех АД – Trimble Express. Така страната ни стана една от единадесетте в Европа, домакин на подобно събитие.

trimbleuchastnicite.jpg
 
trimbleuchastnicite2.jpg
 
trimblegrykov.jpg
 
trimblerossen.jpg
 

trimblepetyr.jpg

 
trimblemarkobelo.jpg
 
trimblenavyn.jpg

Семинарът бе в две основни части – теоретична и практическа. Освен лекции от екипа на организаторите думата имаха и експертът по продажби за Южна Европа Петр Тромбала и приложният инженер към клона на фирмата в Италия д-р Марко Бело.

Модераторът инж. Ралица Стоева представи лекторите и много бързо всичко премина към конкретиката. Петр Тромбала наблегна на цифрите, с които една доказала се на пазара на геодезическа техника компания може да се похвали. Впечатление направи големият процент от печалбата, който се инвестира в разработката на нови технологии – били те софтуерни или хардуерни. Факт, който може да служи за поука на всеки мениджър. Геодезическите решения представи инж. Росен Петков в четири акцента – новости в организирането и споделяне на данни, мониторинг, лазерно сканиране и възможности за допълнително разработване на приложения  чрез SDK (Software Developer Kit). Представен беше най-новият полеви контролер TSC3, който е удароустойчив и снабден с 5 Mpx камера с опция за геотаг на снимките. Интересно беше и решението при модела CX от лазерните скенери, който прави видео клип в реално време при сканиране.

Следваща тема беше еволюцията на оптическите инструменти, представена от инж. Петър Илиев. Илиев припомни първата роботизирана тотална станция на принципа на Серво задвижването произведена през 1990 г. – 10 години след първата тотална станция. Внедряването на технологията и доразвиването и от специалистите на компанията я прави основна в разработката на новите оптически инструменти. Инж. Кирил Гръков представи перманентната GNSS мрежа ГеоНет, новите абонаментни и тарифни планове, характерни с намаляващи цени. Предлага се и геодезическа техника под наем и обработка на измервания в RINEX формат. Инж. Росен Петков изнесе втора лекция за текущото състояние GNSS по света – американската GPS, руската GLONASS, китайската Compass. Беше щриховано и бъдещото развитие, което са заявили от разработчиците на системите, след което бяха представени и хардуерните и софтуерни решения на фирмата производител. Инж. Петков обяви, че в рамките на тези семинари всички техни клиенти могат да подновят Firmware-a на приемника си безплатно. Марко Бело представи Trimble Connected Community (TCC) – онлайн система за управление на информация, улесняваща комуникацията на различни нива. Бело демонстрира как чрез TCC може да се изпрати файл с кодове на мераческия екип, който се намира на дистанция – в случая на паркинга пред хотела. Измереното пък беше импортнато в Google Earth. Теоритичната част приключи с лотария и награди. Практическата част се състоя на паркинга пред хотела. Организаторите показваха на живо работата с някои от инструментите и отговаряха на задавани въпроси.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us