Геодезия

НАРЕДБА ЗА ДЕТСКИТЕ ПЛОЩАДКИ забрани кестените


Общините бавно строят нови съоръжения за малките в парковете

До края на 2009 г. годината всички детски площадки трябва да имат планове за преустройство, а крайният срок за изпълнението е до 2013 г., според Наредба №1 на МВР, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенцията за закрила на детето.

В наредбата са изброени и видове дървета, храсти и цветя, забранени за засаждане до местата за игра. Сред тях са често срещани насаждения, като кестен, чимшир или кокиче, които предизвикаха някои критики към съставители на наредбата. Според ланд. арх. Росица Петрова, ландшафтните архитекти винаги са знаели какво да слагат като растителни видове в детските градини и съдържанието на тази наредба не е изненадващо. Принципът при озеленяването на детски площадки е да се избягват растения с неблагоприятни морфологични белези. Всички изброени в списъка са или бодливи, или отровни. Все пак няколко растителни видове наистина будят изненада, коментира ланд. арх. Петрова. Децата харесват и си играят с плодовете на кестените, плодовете на калината са на високо, а бъзът има успокояващо действие. Що се отнася до цветята – за съжаление днес много малко детски градини могат да си позволят да сложат цветя, тъй като те са доста скъпи. Момината сълза е азбучно отровна и на никого не би му хрумнало да я развъжда на детска площадка, допълва Петрова. Странен е и списъкът с видовете, които са препоръчани да се използват. При озеленяването не се използват плодни дървета, а декоративни, така че препоръката за цидония (дюля) не е много добра. Същото се отнася и за боровинките – интересно е, кой и откъде ще намери боровинки, казва експертът. Препоръката за айлант е странна, защото това е плевелен вид, който задушава всичко наоколо. Орехът пък не е подходящ, защото прави сянка и никакво друго растение не може да се развива. Обикновеният дрян действително отделя фитонциди, но листната маса е алергенна и дразни кожата. Пиретрумът пък е растение с изключително горчив вкус и макар да е с репелентно действие, също може да предизвика алергии, а що се отнася до тревистите растения – никой озеленител няма да препоръча засяването на татул или мента, а се избират подходящи тревни смески, заключава експертът.

lanshaft12

В София вече има поръчки от различни общини за изграждане на новите детски площадки, съобразени с изискванията. Проблемът е обаче, че строителството им върви много бавно и новите съоръжения изкушават деца и родители да ги използват, въпреки че още не са сложени необходимите настилки, изисквани също от новата наредба.

Посред лято самите площадки са оградени с предупредителни знаци, а охранители пазят, за да не стават нежелани инциденти, а децата могат да си играят свободно на неподсигурения асфалт.

Остава и въпросът кой ландшафтен архитект е позволил предупредителните табели, оказващи строежа на площадките, да бъдат закачени с болтове върху дърветата, противно на всякакви принципи на озеленяването.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us