Геодезия

Научна коалиция в полза на мира и икономиката

figure9-original - Copy

sim3152ahyperspectal map - Copy

Експерти от американското геоложко дружество, заедно с представители на министерството на мините и петрола на Афганистан и на Целевата група за бизнес и устойчиво развитие (TFBSO) към американското министерство на отбраната създадоха карти на цялата територията на Афганистан, които ще допринесат за мощен тласък на икономическото развитие на страната. Поне в това са убедени участниците в заснемането, нарекли себе си научна коалиция. Картирането е почти изцяло направено с фотограметрични методи, като са отбелязани естествените находища на Афганистан, пояснява Сюзет Кимбъл, директор на проекта.

Заснемането е направено с хиперспекрални камери, за да се уловят подробностите от земния релеф. Учените са използвали хиперспектралните данни, за да анализират къде се намират находищата с ценни суровини на страната. Данните са събрани след 28 полета, започнали през 2007 г. Само за два месеца е събрана информация, която иначе в миналото е трябвало да бъде събирана в течение на години.

figure27-original - Copy

Проектът е използвал самолет на НАСА WB-57, който е оборудван със спектрометър. Машината може да достига височина от 15 км. Тя е заснела информация, покриваща повече от 400 000 кв. км. според учените тези данни покриват 70% от цялата територия на Афганистан.

Дистанционното събиране на геоложка информация започва в подкрепа на възстановяването на Афганистан още през 2004 г. Предишен проект, първоначално финансиран от Американската агенция за международно развитие, води до възстановяване, преработката и публикуването на исторически летателни геофизични данни, събрани през 1960 и 1970. Сега обаче, тъй като е нужна много по-точна и актуална информация, са извършени нови проучвания.

Част от тях са направени още през 2006 г. и 2008 г. със самолет Lockheed NP-3D. На земята са работили афганистанци, оборудвани със станции, за да се осигури максимална надеждност на информацията, важна за бъдещото икономическо развитие на страната. Става дума за находищата на вода, оценката на селскостопанските ресурси, сеизмичен анализ, инвентаризация на инфраструктурата.

abee233f3e682b101a141a3d3f715111c77e3fe8

Самолетът, с който е извършено заснемането.

1855676

Машината от предишните проучвания.

Така се стига и до последния проект, който вече дава своя резултат. Картата е най-новото и най-подробно проучване на азиатската страна.

Според оценките на американските експерти Афганистан е богат на желязо, мед, злато, литий и редки метали за около един трилион долара. През последните години брутният вътрешен продукт на страната вече достигна 30 милиарда долара. Според американското геоложко дружество се налага сериозно проучване на природните богатства на страната, за да се постигне икономически растеж. Именно заради това се налага заснемането на територията. Благодарение на фотограметричното заснемане вече са картирани отдалечени скалисти места.

Подробности за резултатите от проекта могат да бъдат намерени на сайта https://afghanistan.cr.usgs.gov/hymap-index.

Експертите припомнят, че на места като Афганистан е трудно да се постигне качествена картография с конвенционални средства, тъй като теренът е труднодостъпен, а отделно много части от територията все още са опасни за проучване заради политическото напрежение. Новият президент на Афганистан Ашраф Гани, избран през есента на миналата година, се радва на подкрепата на Запада и на САЩ и слага край на опърничавата политика на предходника си Хамид Карзай. Поне така се надяват във Вашингтон.

 

figure13-original

 

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us