Геодезия

Нотариусите с пълен достъп до кадастъра

Между Нотариална Камара на Република България и Агенцията по геодезия, картография и кадастър официално беше подписано споразумение, с което се дава пълен достъп на нотариусите до системата на Агенцията по кадастър.
 
Това се случи на 27 август, като по този начин се даде възможност на гражданите да се снабдят със скица на съответния свои имот като отидат при нотариус, а не лично в службите на Агенцията по кадастър.
 
Съгласно споразумението, АГКК предоставя на нотариусите безплатен достъп за разглеждане на всички данни в кадастралната карта и кадастралните регистри, а изпълнява услуги след заплащане. Съществено предимство на издаването на скица с отдалечен достъп е, че цената е с 30% по-ниска, отколкото ако се отиде на място в офис на АГКК.
 
Колеги геодезисти обаче протестират, тъй като според тях, чрез новото споразумение се делегират прекалено много права на нотариусите, които реално нямат редица компетенции в областта. Законът за кадастъра и имотния регистър се превърна в Закон за кадастъра и нотариусите, коментират още от бранша.
 
Според официалното постановление, споразумението урежда реда и условията за осъществяване на отдалечен достъп на нотариусите до информационната система на кадастъра и имотния регистър, като значително облекчава и оптимизира процеса за получаване на кадастрални скици и схеми и спестява времеви ресурс.

Автор

admin
От категорията
 • ГЕОДЕЗИЯ И ВОДОПАДИ: Мечкулският водопад
  ГЕОДЕЗИЯ И ВОДОПАДИ: Мечкулският водопад

  На 8 септември 2023 г., по инициатива на планинския водач на „Планинария“ и автор на книгата „Българските планини“ – Момчил Цветанов, беше направено официално измерване

 • Книга за моделиране на дигитални двойници
  Книга за моделиране на дигитални двойници

  Издателство Whittles Publishing публикува нова книга, озаглавена „3D/4D моделиране на градове – от сензорите до приложения“. Този изчерпателен ресурс е предназначен за напреднали студенти, докторанти,

 • Геодезия и водопади: новата поредица на Геомедия
  Геодезия и водопади: новата поредица на Геомедия

    На 8 септември 2023 г., по инициатива на планинския водач на „Планинария“ и автор на книгата „Българските планини“ – Момчил Цветанов, беше направено официално

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us