Геодезия

Петата юбилейна международна конференция

Българската картографска асоциация, Международната картографска асоциация и Университетът по архитектура, строителство и геодезия организираха от 15 до 20 юни 2014 г. в комплекс Ривиера, Варна, Петата юбилейна международна конференция по картография и ГИС. Това е поредната конференция след организираните преди това конференции в Боровец, 2006 г. и 2008 г., Несебър 2010 г. и Албена 2012 г. Конференцията бе под патронажа на ректора на УАСГ проф. д-р инж. Красимир Петров. Успоредно се проведе и семинар по ранно предупреждение и ръководство в кризи под патронажа на посланика на Чешката република за България Н.Пр. г-н Павел Вацек.

Спонсори на конференцията бяха големите ГИС компании ЕСРИ, Интерграф, българската Технологика, издателство Шпрингер, Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Конференцията се организира със съдействието на Министерството на образованието и науката, както и на Военно географска служба, Министерство на отбраната. Медийни партньори бяха Геомедия, Geospatial World, Maney Publishing, Coorginates и GeoConnexion.

Конференцията се радва на постоянно нарастващ интерес от участниците, които тази година бяха 170 човека от 42 държави, от всички континенти на света.

Международната картографска асоциация

Международната картографска асоциация (МКА) бе широко представена, като подкрепящи българската картография участваха проф. Ласло Зентай от Унгария – генерален секретар, проф. Пауло Менезес от Бразилия – вице-президент, председателите на комисии проф. Милан Конечни от Чешката република, проф. Миленко Лапин от Хърватия, доц. Хесус Нунес от Унгария, проф. Филипе Де Майер от Белгия и проф. Владимир Тикунов от Русия.

Поздравления

Поздравителни адреси към участниците изпратиха действащият към момента на конференцията премиер на България доц. Пламен Орешарски, ректорът на УАСГ проф. Красимир Петров и зам.-председателят на БАН чл. кор. проф. Николай Милошев. Лично поздравителни адреси отправиха г-жа Барбара Раян – генерален директор на ГЕО, проф. Милан Конечни – бивш президент на МКА, проф. Ласло Зентай – генерален секретар на МКА, г-н Валентин Йовев, изпълнителен директор на АГКК, проф. Иван Илчев, ректор на СУ „СВ. Климент Охридски” и проф. Пауло Менезес – вице-президент на МКА. В последното приветствие бе припомнено, че следващата 27-ма Международна конференция по картография ще бъде в Рио де Жанейро, Бразилия между 23-28 август 2015 г.

По време на церемонията по откриване на конференцията детска фолклорна група „Добротица” от гр. Добрич с художествен ръководител г-н Александър Александров поздравиха участниците.

Работни срещи на МКА комисии

По време на конференцията бяха проведени 3 срещи на комисии от МКА: Комисия по картография и децата, Комисия по картография за ранно предупреждение и ръководство в кризи и Комисия по картни проекции. Работата на комисиите беше пълноценна, взеха се важни решения за продължаване на работата на членовете в оставащия период на отчетност. Повече за тяхната работа може да се намери в ICA News.

Изнесени главни доклади

Най-голям интерес беше проявен към главните ключови доклади на конференцията, изнесени от:

1.            Проф. Ласло Зентай, КМА генерален секретар от Унгария на тема: From the Early Digital Technologies to Web 2.0 Based Cartography in the Thematic Maps;

2.            Барбара Раян, генерален директор на ГЕО от САЩ на тема: Building a Global Earth Observation System of Systems (GEOSS). Нейното посещение беше навременно, точно дни след решението на българското правителство България на стане член на ГЕО (Group on Earth Observation);

3.            Майкъл Голд, представител на ЕСРИ, САЩ на тема: Cartography and Other Key Components of the GIS Platform for a Mobile First World;

4.            Робърт Наги, Представител на Интерграф, Hexagon Geospatial, Унгария на тема: 21 Century GIS Workflows – Fusing the Real and Digital World;

5.            Сиси Златанова, Холандия на тема: 3D GIS: the Technology behind the Pretty 3D Picture.

Публикации

Останалите 107 доклада бяха разпределени в 18 говорими сесии и 27 постера в 5 постерни сесии. Най-добрите 25 доклада бяха публикувани от издателство Шпрингер в книгата „Thematic Cartography for the Society” с главни редактори Т. Бандрова, М. Конечни и С. Златанова. Книгата може да бъде закупена тук: springer.com/shop. Останалите доклади са публикувани в конферентния сборник с доклади, който може да бъде свален от Интернет свободно тук: https://cartography-gis.com/docsbca/5ICCandGIS_Proceedings.pdf. Организаторите на конференцията имат доброто намерение да регистрират този сборник отново, както от миналата конференция в световните бази данни на Web of Science и Scopus.

    

Изложби

Конференцията беше съпроводена от изложби, на които се наслаждаваха всички участници и други гости на хотелския комплекс. Изключително красива беше изложбата „Европейското откриване на Черно море (ІІ – ХІХ век)”, реализирана от СУ „Св. Климент Охридски”, Община Приморско, „Приморско клуб” ЕАД, Международния търговски и културен център ГЕОПАН – Бургас, Държавна агенция “Архиви”, Институтът по изкуствознание при БАН, десет български Черноморски общини и организации, Пристанище – Бургас, Летище – Бургас, с автор на проекта д-р Стефан Пейков. Изключителен интерес имаше и към ретроспективната детска изложба „Карта на света”, част от Националното състезание „Конкурс Барбара Печеник”. Военно географската служба показа най-новите изработени топографски карти на части от България.

Награди за заслуги към БКА

С решение на Управителния съвет на БКА бяха наградени проф. Милан Конечни и проф. Миленко Лапин със специални бронзови статуетки за техния принос за създаването и развитието на БКА и картографията в България. Спонсорите и всички организации, допринесли за организирането на конференцията също бяха наградени с български традиционни сувенири.

    

Награди млади учени

Наградите за млад учен спечелиха Кремена Боянова, България и Найра Агинако от Испания. Конкуренцията беше изключително голяма, тъй като за тази награда се бореха 28 докторанти и млади учени от различни страни на света. Журито в състав доц. Любка Пашова, НИГГГ, България, доц. Дариуш Дукашевски, Полша и доц. Руфино Перес, Испания, имаше трудната задача да се запознае с докладите на младите ни колеги, както и да оцени техните презентации по време на говоримите сесии. Всеки член на журито даде по 2 оценки за доклад и презентация на всеки от потенциалните доклади. Единствено победителките събраха максимален брой точки.

Декларация

По предложение на доц. Георги Железов от НИГГГ, конференцията прие и Декларация за интегриране на професионална квалификация и опит за подготовка на проект за развитие на международните картографски стандарти, в подкрепа инициативите INSPIRE, OGC и ISO за управление на пространствена информация.

Социални прояви

Освен традиционните екскурзии до Балчик, Калиакра и Несебър, бяха организирани и социални вечери за участниците. По време на коктейла за добре дошли всички обменяха опит и идеи на фона на музика на Моцарт, Гершуин, джаз и филмова музика, изпълнени от Добричкия симфоничен квартет. Гала вечерта беше проведена в ресторант Чифлика, Чукурово, в близост до село Прилеп. Изключително богата фолклорна програма разшири представите на всички участници за българските традиции и култура.

Бедствие за финал – армията евакуира участниците

В края на Гала вечерта се случи бедствено положение, което принуди всички участващи във Гала вечерта на останат една нощ и почти цял ден на това място. Както е известно 19.06.2014 г. стана черен ден за Варна и България със случилите се големи наводнения след голяма буря и тежки дъждове. Пороят доведе до вдигане на нивото на река Батова с 5 метра. Голямата вълна и непреставащият дъжд не позволиха на участниците в конференцията прибиране в хотелите. Пътищата бяха разрушени. Така близо 100 човека, без животоспасяващи лекарства и необходими средства за астматици, алергични и възрастни участници бяха изолирани в тази местност. Трябваше да се пести и недостатъчната храна, с която разполагаше ресторантът. Получи се кризисна ситуация на практика в унисон с провеждащия се Семинар по ранно предупреждение и ръководство в кризи, в рамките на конференцията. След многократните опити да се намери път за разрешаване на ситуацията за евакуиране на участниците, българската армия направи това, което трудно някой друг би могъл да стори. Два военни хеликоптера се притекоха на помощ в тази не лека ситуация. Изказвам изключителна благодарност за тази помощ на полк. Георги Гладков, полк. Данчев и подполк. Марков от Военно географската служба, както и на тогавашния министър на отбраната Ангел Найденов. Екипажите на двата хеликоптера ще бъдат наградени от Българска картографска асоциация с благодарствени грамоти.

Автор

Теодора
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us