Геодезия

Поглед назад към 2010-та


Краят на всяка година е повод за равносметка, а началото на новата – време за надежди и пожелания.

2010 не беше от най-леките – геодезистите трябваше да издържат на мускули, без много много да ги показват. Но всяка криза е и възможност и ако може да се каже нещо положително – то е, че гилдията се обедини и посрещна заедно трудностите. Доказателство за това бяха няколкото домакинства на международни срещи, които се случиха у нас, и които въпреки че бяха дело на различни организации, получиха подкрепата на цялата гилдия. В началото на лятото Несебър стана сцена на две международни срещи – Digital Earth in the Service of Society и Третата международна конференция по картография и ГИС, организирани от УАСГ, но не без подкрепата на бизнеса. През септември СГЗБ осъществи традиционния си симпозиум, този път в Албена, където пък се проведе и срещата на една от най-влиятелните европейски съсловни организации в областта – CLGE. Събитията бяха осъществени и с подкрепата на КИГ и на АГКК. Може би кулминацията във всички усилия беше организираната от КИГ обща среща на комисии 3 и 7 на Международната федерация на геодезистите в София. Съорганизатори бяха всички останали геодезически формирования. Българските специалисти отново бяха оценени по достойнство на международната сцена. През цялата година Асоциацията на геодезическите фирми не скъпи усилия за изграждането на Балканска геодезическа асоциация. Още в началото на година се върнаха българските антарктици, които съобщиха за своите изследвания на Белия континент.

В този бегъл преглед обаче не се отчита свършена практическа работа – създадени кадастрални карти, заснети обекти или приходи от меренето на полето. Причината е, че през годината нямаше възможности за такава същинска геодезическа работа. Благодарение на общите усилия и настоявания на цялата гилдия обаче към 31.12.2010 г. АГКК успя да изплати задълженията си към геодезистите, за което не малка роля изигра и разбирането на изпълнителното ръководство на агенцията и лобирането пред министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Преди няколко месеца председателят на Съвета на европейските геодезисти CLGE Жан-Ив Пирло сподели, че основното предизвикателство пред гилдията е да се появим в радара на политиците. И ако геодезическата общност у нас има някакъв успех през 2010 г., то е точно този – няколко политици, които управляват държавата, чуха и видяха, че зад всеки осъществен проект стои и свършеното от геодезиста.

Дано са го запомнили, а ние си пожелаваме здраве и малко късмет в новото десетилетие.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us