Геодезия

Председателят на македонската камара на геодезистите Горан Йованоски: Съвременният геодезист не може без технологии

Европейският съюз може да започне преговори за членство на Албания и Северна Македония през пролетта на 2020 г., заяви новоизбраният еврокомисар по разширяването Оливер Вархели през декември. На 15 октомври външните министри от ЕС не успяха да постигнат съгласие за започване на преговори с двете страни заради възраженията на Франция, Нидерландия и Дания. По-късно въпросът бе поставен на среща на върха на ЕС на 17 октомври, но и там не бе постигнат консенсус. Преговорите с Албания и Северна Македония ще бъдат включени и в дневния ред на Съвета на ЕС през април. САЩ обявиха, че категорично застават зад стремежа на Северна Македония да бъде просперираща, сигурна и приобщаваща демокрация, напълно интегрирана в НАТО, ЕС и други трансатлантически институции.

Гост на Геомедия е председателят на македонската камара на геодезистите инж. Горан Йованоски. Той е роден на 23 март 1969 г. в Тетово. Завършва основното си образование в Гостивар, а след това продължава образованието си в Скопие в техникума „Здравко Цветковски“. Висшето образование започва в катедрата по геодезия на Строителния факултет в Скопие през 1992 година. Продължава обучението си в София, където завършва през 2005 г., като получава магистърска степен.

От 1995 г. до 2006 г. е нает в Държавния орган за геодезически работи в Македония, а след това от 2006 г. е собственик на частна геодезическа компания KAT-STAR PRO, в която все още работи.

През 2006 г. е един от основателите на Асоциацията на оторизираните геодезисти в Македония. От 2010 г. до 2013 г. е член на Управителния съвет на Камарата на оторизираните геодезисти, а от 2016 г. на общото събрание на камарата беше избран за председател на камарата. Тази функция той изпълнява до днес.

 

 

Вие бяхте сред гостите на форума, провел се в София, в деня на геодезиста през 2019 г. Какви са впечатленията ви от България?

Моето мнение е, че събитието – Международният ден на геодезистите в София, беше много добре организирано и отбелязано от български колеги. Следих с огромен интерес презентациите и докладите и трябва да кажа, че съм много доволен от нивото на качество, което беше постигнато на срещата и от страна на българските колеги, и от страна на колеги от чужбина.

Също трябва да призная, че мога само да хваля страната ви и имам мили спомени от България.

Много македонски геодезисти са завършили в България. Има ли статистика, която показва колко от вашите колеги са учили в София?

Съгласен съм, че значителен брой македонски колеги завършват образованието си в Република България, но нямам точни данни какъв е броят им.

Какво е мнението ви за българското образование? А за българските ви колеги?

Убеден съм, че образователната система в Република България е на стабилно ниво и аз лично съм доволен от начина, по който се поставят нещата. Иначе имам отлична комуникация с моите български колеги и си сътрудничим.

Как си представяте отношенията между България и Македония в областта на геодезията?

На всички срещи с моите български колеги ние постоянно обсъждаме актуалното развитие в областта на геодезията в двете ни съседски страни, даваме си съвети едни на други, стигаме до общи изводи и обменяме опит. По този начин нашето сътрудничество се засилва и укрепва, но винаги има място за още повече напредък и развитие, който се надявам да осъществим в по-голяма степен в бъдеще.

През последните няколко месеца вашата страна направи голям пробив и реши 20-годишен спор с Гърция. Какви са вашите очаквания? Как политиката ще повлияе на развитието на геодезията във вашата страна?

Добре е, че проблемът с името със съседната държава Гърция е решен. В този контекст Гърция също е добър пример и обект за раздвижване на сътрудничеството във всички сегменти на социалния живот, и в областта на геодезията, разбира се.

Кои според вас са най-големите предизвикателства пред геодезията? По-конкретно пред геодезията в Македония?

Съществува огромен брой предизвикателства в областта на геодезията, много от които вече сме преодолели, но основната цел е да се приведе геодезията в Македония на достатъчно високо ниво, подобно на всички успешни страни в тази област. Начинът за постигане на тази цел е страната ни да бъде в крак с тенденциите и развитието на техниката и технологиите, Македония да бъде в крак с модерните инструменти и постижения, а също така и да се стреми към непрекъснато и устойчиво развитие на професията.

Какви качества отразяват съвременния геодезист?

Съвременният геодезист, освен че трябва да има високо ниво на образование и в същото време трябва да е придобил опит в областта на геодезията, той трябва да борави и със съвременните инструменти и системи, постоянно трябва да бъде информиран за съвременните технологии и да бъде в крак с времето с всички новости и иновации, които произтичат от бързото развитие на геодезическата дейност.

Как работите с колеги от други балкански страни? Кои са най-близките ви приятели?

Сътрудничеството с колеги от региона на Балканите винаги е съществувало и продължава да съществува. Срещаме се редовно на различни причини: семинари, конференции, семинари и др., Където общуваме и обменяме опит. Най-близките ми приятели са колеги от вашата страна – България, след това са от Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Словения, Албания и Гърция.

Какво желаете за себе си и вашите колеги геодезисти?

Преди всичко за себе си и за колегите си пожелавам отлично здраве и нови предизвикателства за работа, а също и повече работа за всички, занимаващи се с геодезия.

И последно – без какво не може да живее геодезистът?

Интересен въпрос. Вероятно геодезистът в днешните условия не би могъл да съществува без модерно усъвършенствано оборудване.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us