Геодезия

Продължават усилията за създаване на общи фирми за трансгранично сътрудничество


Асоциацията на геодезическите фирми (АГФ) участва на ХХІІІ-я събор на геодезистите на Сърбия в края на май във Велика Плана, област Шумадия. В делегацията освен председателят на АГФ инж. Мишо Настев, участваха и инж. Илия Илиев – управител на „Трансгео“ ООД и инж. Валентин Йовев – управител на „Геовалент“. На срещата се постигна съгласие за търсене и разработка на съвместни европейски проекти, главно по пред присъединителната програма за Република Сърбия. Сръбската страна представи исканите от българския съд документи, за регистриране на Балканската геодезическа асоциация (БГА). Същото направиха и колегите от Македония и вече всички документи се превеждат на български и предстои внасянето им в съда.

В периода между 18 и 20 юни делегация от Камарата на овластените геодезисти на Република Македония посети София, водена от председателя на камарата инж. Горданчо Бошкоски и юридическия съветник Блаже Стояноски. Основните цели на тази среща бяха да бъдат представени предстоящите кадастрални дейности в Македония. Обсъждаха се и възможностите за съвместна работа на български и македонски фирми при изпълнение на кадастрални и геодезически дейности в Република Македония. Акцентът падна върху представянето на българските фирми, желаещи да работят в Македония.            Срещата премина при голям интерес от страна на българите, като се постигнаха договорености за съвместно участие в предстоящите търгове за кадастрални дейности в Република Македония. Те се финансират със заем от Световната банка, а първият търг е насрочен за 07.07.2010 г. Без да е определена дата за следваща среща на БГА, е решено срещите да се провеждат регулярно, като е възможно да се регистрират съвместни сдружения, които да участват на предстоящите търгове.

Засега към активната дейност на БГА не се включват гърци и румънци, които в момента са потопени от икономическата криза. Председателят на АГФ Мишо Настев обаче е убеден, че при успешно сътрудничество и осъществяване на трансгранични проекти в рамките на БГА представителите на тези две страни ще проявят желание да се включат в общата асоциация. Най-силен ускорител на узряването им ще бъде успешното изпълнение на проекти на БГА по линия на трансгранично сътрудничество, енергийни проекти или работа в трети държави, коментира инж. Настев.  Той допълни още, че политиката за актуализация на държавния бюджет за 2010 г. сочи, че държавата няма да хвърли светлина в геодезическия тунел. Песимистичните прогнози за W-образния ход на кризата са на път да се сбъднат и държавни инвестиции за геодезия и кадастър скоро няма да се появят, допълни той.

Отново бе отбелязано, че у държавата липсва видимо желание за подкрепа на геодезическия бранш. Пазарът на недвижима собственост слабо се раздвижва, но е глътка въздух преди дълбоко гмуркане. Инж. Настев за пореден път подчерта, че геодезистите нямат друг избор освен да се спасяват сами. Най-бързо това може да стане чрез износ на геодезически труд в чужбина, посочи той. Дошло е време за обединяване на мисли и идеи как да оцелеем и трябва сами да изработим политика за бъдещето на геодезията, кадастъра и картографията заключи инж. Настев.

Геодезистите от балканските страни все пак се надяват общите им срещи да доведат до ползотворно сътрудничество, като тази в Сърбия. Снимка АГФ

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us