Геодезия

Скандал с руския кадастър


Руската сметна палата разкри мащабна корупционна схема в руската федерална служба за държавна регистрация, кадастър и картография Росреестр в началото на юли.

Това стана след като в края на май сметната палата инспектира доклада за разходите на целевата програма за създаване на автоматизирана система за кадастъра на Русия, планирана да бъде завършена през периода 2006-2012 г. За нея са отделени 52,8 милиарда рубли (11,94 милиарда евро), като 42,3 милиарда (9,57 милиарда евро) от тях са от федералния бюджет.

От проверката става ясно, че за повече от 50 милиарда рубли в Русия е можело да бъде създадена най-добрата в света кадастрална система, но крадливи чиновници са опропастили добрите планове, коментират руските медии. Според оценката на сметната палата на русия автоматизиран кадастър така и не е бил създаден, а отделените средства просто били разпределени по джобовете на руските служители и то в катастрофални обеми. Според доклада на сметната палата на Русия има десетки случаи на нецелево изразходване на средства, неизпълнени договори с подизпълнителите, разплащания за несвършена работа, отсъствие на документация, завишаване на цените, двойно счетоводство, по-скъпи плащания от предвидените, отсъствия на отчетност и редица други нарушения. И всичко това на нееднократни предупреждения от страна на одиторите за съществуващите корупционни рискове в действията на управляващите Росреестра.

Шефът на руския кадастър Наталия Антипина не е отрекла нарушенията и собственоръчно е подписала доклада на сметната палата, съгласявайки се с всички изложени там факти за разсипничество. През юни сметната палата повторно проверява доклада на и отново го определя като верен. Ръководителят на проверката на Росреестр одиторът Игор Василев заявява по повод изразходването на средства не по предназначение: За реализацията на програмата са били изразходвани средства в размер 42,3 милиарда рубли (9,57 милиарда евро), като при проверката е установено, че не е създадена кадастрална система на територията Руската федерация. Извършени са нарушения в размер на 23,9 милиарда рубли (5,40 милиарда евро), сред които 2,5 милиарда (570 хиляди евро) са нецелево изразходвани. Т.е. повече от половината средства, заделени от държавния бюджет, са похарчени не по предназначение.

Основните нарушения са в сферата на разработването на електронния кадастър – т.е. в IT инфраструктурата и IT технологиите, както и в самото заснемане, като са поръчвани карти, непригодни за дигитализиране в кадастъра. Като главен виновник се сочи шефа на IT програмите Сергей Сапелников.

Според противници на проекта Сапелников е съсипал стратегическия проект, който е имал ключово значение за развитието на руската икономика, тъй като се занимава с най-важните за нея поземлени отношения. Както е известно, именно кадастърът определя границите на собствеността, местоположението, на колко се оценява и на кого принадлежи. Без тези данни не може да се води нито държавна икономика, нито частно предприемачество, нито да се планира бизнесът, коментират руските медии. Те припомнят, че автоматизираният кадастър е необходим за налагане на нововъведения данък на недвижимата собственост, който трябва започне да бъде събиран в най-близко бъдеще.

 


Прахосничество

Ето точните данни за разходите, които не са отишли по предназначение. Другите разходи възлизат на 2,5 милиарда рубли (570 000 евро). 8,2 милиарда рубли (1,85 милиарда евро) са необосновани разходи, като 1,7 милиарда рубли (380 000 евро) дадени за строителството и реконструкцията на сградата на агенцията. Сметната палата обръща внимание, че например в Ленинградска област има данни само за 28 населени места, при положение че общо има 2945 такива.


Защита

Президентът на руската  ГИС-Асоциациия Сергей Милер защити Сергей Сапелников, като се обърна към шефовете на сметната палата и на различните държавни институции. Милер подчертава в защитата на Сапелников, че преди да се появи той в Росреестр, в Русия изобщо не са имали представа от това какво е кадастър. Милер обясни, че системата на кадастъра на Русия е доста сложна, той като в него има 70 милиона обекта, а само за година и половина ръководството на Росреестр е успяло да автоматизира най-големият кадастър в света. Милер подчертава, че не специалистите по информационните технологии са виновни за лошия кадастър, а тези, които са правили заснеманията през годините. Освен това именно справката в кадастъра не изисква ходене по мъките при чиновниците в държавните институции, а е достатъчно да имаш интернет, разказва Милер.


Новият данък

Руското министерство на финансите внесе в правителството законопроект за въвеждане на нов данък на имотите на физическите лица, който ще се замени досегашния данък върху земята. Той ще засегне всички собственици на недвижимо имущество.

Въпросът за въвеждане на данък за недвижимото имущество на физическите лице се обсъжда от повече от десет години. Според предложението всеки регион сам може да си определя размера на данъка, но в определени законови рамки. За жилищните площи не повече от 0,1 % от кадастралната стойност на обектна, а за стопанските – до 0,5 %. За селкостопанските земи и вилите, не трябва да превишава от 0,3 % кадастралната стойност. Данъкът ще е по-висок за т.нар. луксозни имоти – за по-скъпите от 300 милиона рубли ще трябва да се плаща данък от 1% от стойността на обекта. Данъкът ще започне да се въвежда през януари 2014 г., като окончателното всички ще трябва да го плащат от 1 януари 2018 г.


Критики към системата

Системата за година е имала 30 милиона регистрирани посещения с цел промяна на собствеността. Критиците отбелязват обаче, че данните не се обновяват в течение на повече от половин година. Затова купувач на земя може да се окаже собственик на вече продадена веднъж земя и дори и мошеници могат да продават една и съща земя повече от един път заради старите данни в кадастъра. Освен това кадастърът е пълен с неточности.

Освен всичко се твърди, че отговорният за проекта Сергей Сапелников има солидни връзки с редица дружества и компании, които са получавали поръчки за създаването на кадастъра и изобщо държавни поръчки в размери на стотици милиони рубли.


История

През 1598 г. е създадена първата поземлена карта на Русия, наречена «Большой чертеж».

По времето на Петър Първи геодезията и картографията получават тласък за развитие. Разработен е Генерален регламент, определящ държавната централизация на геодезическата дейност, започва обучение по геодезия, създават се първите карти на Сибир. Продължава заснемането, докато различни части на страната стават сцена на военни действия. Заснемането се води от Географския департамент на Академията на науките М. В. Ломоносов. Военното заснемане се прави от офицери от Генералния щаб.

През 1797 г. гражданската геодезия се събира в т. нар. Депо карт – картен фонд, който през 1812 г. е преименуван във Военно-топографическо депо. Създаден е корпус от военни топографи, чиято основна функция е създаването на карти за военни цели. През 1838 г. заради данъците е създаден и Корпус от граждански топографи.

Съвременната история на държавната картографо-геодезическа служба на Русия започва на 15 марта 1919 г., когато с декрет на съвета на народните комисари на РСФСР се създава Висше геодезическо управления.

За 90-годишната дейност на държавната картографо-геодезическа служба за цялата територия на страната са създадени и периодично се обновяват повече от 520 000 номенклатурни листа с топографски карти от всякакви мащаби – от 1:10 000 до 1:1 000 000. В районите на континенталния шелф и вътрешните водоеми има карти в мащаб 1:10 000  и 1:25 000. 

Създадени са няколко фундаментални картографски произведения, като Националния атлас на Русия в 4 тома.

По данни от 1 януари 2009 г. във федералния картографо-геодезически фонд има повече от 56 милиона единици геодезическа и картографска продукция.

 


Заключение

В момента и Наталия Антипина, и Сергей Сапелников още са в ръководството на кадастъра на Русия. Всеки, който иска да използва автоматизираната система на руския кадастър, може да опита на сайта https://rosreestr.ru/wps/portal/ и сам да прецени доколко е добре изградена системата. Сайтът има и работеща английска версия. Въпреки скандала, в Русия и геодезисти, и правителството са убедени, че ефективната икономиката на държавата, както нейната сигурност и отбрана се крепят на успешното решаване на задачите на картографията и геодезията. 

Автор

Super User
От категорията
 • Нов обучителен курс на КИГ за геодезисти
  Нов обучителен курс на КИГ за геодезисти

  Камара на инженерите по геодезия организира провеждане на обучителен курс за поддържане и повишаване на професионалната квалификация, във връзка с чл.20, ал.4 от ЗКИР, по програма, одобрена

 • 25 години УАСГ в Антарктика (покана за изложба)
  25 години УАСГ в Антарктика (покана за изложба)

  Българската геодезия има традиционно място в Антарктика чрез експедициите, в които участват пионери в геодезията на терен. От 29.11.2023 г. всички могат да посетят изложбата,

 • КИГ награди отличниците от УАСГ
  КИГ награди отличниците от УАСГ

  Председателят на Камара на инженерите по геодезия (КИГ) инж. Златан Златанов награди с парична награда и членство за 2024 година десетима студенти, които са постигнали

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us