Геодезия

Скандалът с дюните опря в липсата на пари за кадастъра


Новата 2013 г. започна със скандали, в които косвено бяха замесени и геодезистите. Емблематичен е случаят с т. нар. Дюнигейт. Става дума за разрешение за строеж от 2007 г. върху парцел от 29 дка дюни от държавния поземлен фонд в Несебър. Нарушенията са много, като всички те са в ущърб на държавата и на гражданите. Земята е продадена за 581 хил. лв. на тъста на шефа на футболния съюз Борислав Михайлов – Димитър Петров, който по-късно препродава терена за 4 млн. лв. на фирмата „СЛЕ Груп“, в която пък съдружник е кумец на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Следват и дребните заобикаляния на закона – липса на идейни проекти, без предвидена инфраструктура, редица грешки в документите за строителство. Подозренията бяха, че е оказан натиск над РИОСВ.

По този повод Асоциацията на геодезическите фирми (АГФ) и Камарата на инженерите по геодезия (КИГ) припомниха проблемите с финансирането на кадастъра. В обръщение към медиите, озаглавено „Къде са дюните“ от 9 януари 2013 г., те обърнаха внимание на блокирането на създаването на кадастъра. Професионалните геодезически организации отбелязаха, че през 2009 г. е проведена обществена поръчка за изработване на специализирани карти и ортофотопланове на Черноморското крайбрежие, а проведената от АГКК процедура определи изпълнители, но до подписване на договори така и не се стигна, защото в края на 2011 г. процедурата е прекратена, заради липса на средства.

„Ако тези договори бяха сключени през 2009 г., държавата щеше да разполага с точна специализирана карта и ортофотопланове на Черноморието. Тази информация, чрез която се определя кой имот от кадастралната карта в каква зона попада, щеше да предотврати унищожаването на дюни и природни забележителности“, подчертаха от АГФ и КИГ.

Те отбелязаха, отново, че през последните три години правителството на България не вложи нито лев в изработване на кадастрални карти или за геодезически дейности, а в бюджета за 2013 г. отново няма пари за геодезия.

Геодезистите обърнаха внимание, че защитени територии има не само по Черноморието, и че липсата на специализирани карти крие опасност за защитени зони от общоевропейско и световно значение, които дори включени в „Натура 2000″ са с неясна съдба.

След началото на скандала Дюнигейт от министерството на екологията обещаха, че до края на 2013 г. ще приключи картирането на Черноморието и то да бъде отразено в специализирания кадастър. Бившият министър на екологията Нона Караджова заяви, че през цялата 2012 г. се е извършвало картирането на територията на цялата страна, а в момента се обработва информацията.

Автор

Super User

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Аерофото помага за планиране на кризи в Австралия
  Аерофото помага за планиране на кризи в Австралия

  Нов инструмент помага на властите в Австралия да се справят с тежки метеорологични условия, съобщава GIM International. Платформата за въздушни снимки и анализ на местоположението

 • Пуснаха джобни версии на важни закони
  Пуснаха джобни версии на важни закони

  Пуснаха джобни издания на закона за кадастъра и имотния регистър и на закона за устройство на територията.

 • МРРБ: 4000 дка свлачища са картирани с аерофото
  МРРБ: 4000 дка свлачища са картирани с аерофото

  В изпълнение на проект BG16M1OP002-4.003-0003-C03 „Превантивни дейности чрез изграждане/възстановяване на контролно-измервателни системи в регистрирани свлачищни райони”, Министерството на регионалното развитие и благоустройството е извършило аерофото

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us