Геодезия

Втори ветропарк край Каварна


Международното дружество Ей И Ес Гео Енерджи планира изграждането на втори ветрогенераторен парк край Каварна. Това съобщи Томас Функе – управител на българско-германската фирма-съдружник в Ей И ЕС Енерджи.

Преди година и половина Ей И Ес Гео Енерджи – съвместно дружество между американската енергийна компания Ей И Ес и българско-германското Гео Пауър ООД, построи най-големия в Югоизточна Европа ветроенергиен парк „Свети Никола“ с инсталирана мощност 156 мегавата. Томас Функе посочи, че паркът все още не работи с пълен капацитет, а с 80 на сто от планираната мощност заради проблеми в  присъединяването на произведената електрическа енергия.

Управителят на Гео Пауър обясни, че в момента на пуска Националната енергийна компания не е била готова да приеме произведената енергия. Това според него може да стане след построяването на две подстанции – край каварненското село Видно и край град Добрич. За да ускори работата по проекта, дружество Гео Пауър е помогнало в закупуването на земята за подстанциите, участва в строителството на новия електропровод.

Междувременно бе съобщено, че близо една пета от консумираната електроенергия в Германия тази година е добита от възобновяеми енергийни източници, което ги прави за пръв път вторият енергиен източник в страната. На първо място са лигнитните въглища с дял от 24,6 на сто в потреблението на електричество, показват данни на германската федерация на водния и енергийния отрасъл. На второ място се изкачват възобновяемите енергии (19,9 на сто спрямо 16,4 на сто през 2010 година), изпреварвайки каменните въглища (18,7 на сто) и ядрената енергия (17,7 на сто). Делът на ядрената енергия е спаднал значително след внезапното затваряне през март на осем от най-старите централи в Германия след ядрената авария във Фукушима.

Автор

Super User

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Аерофото помага за планиране на кризи в Австралия
  Аерофото помага за планиране на кризи в Австралия

  Нов инструмент помага на властите в Австралия да се справят с тежки метеорологични условия, съобщава GIM International. Платформата за въздушни снимки и анализ на местоположението

 • Пуснаха джобни версии на важни закони
  Пуснаха джобни версии на важни закони

  Пуснаха джобни издания на закона за кадастъра и имотния регистър и на закона за устройство на територията.

 • МРРБ: 4000 дка свлачища са картирани с аерофото
  МРРБ: 4000 дка свлачища са картирани с аерофото

  В изпълнение на проект BG16M1OP002-4.003-0003-C03 „Превантивни дейности чрез изграждане/възстановяване на контролно-измервателни системи в регистрирани свлачищни райони”, Министерството на регионалното развитие и благоустройството е извършило аерофото

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us