Геодезия

Втори ветропарк край Каварна


Международното дружество Ей И Ес Гео Енерджи планира изграждането на втори ветрогенераторен парк край Каварна. Това съобщи Томас Функе – управител на българско-германската фирма-съдружник в Ей И ЕС Енерджи.

Преди година и половина Ей И Ес Гео Енерджи – съвместно дружество между американската енергийна компания Ей И Ес и българско-германското Гео Пауър ООД, построи най-големия в Югоизточна Европа ветроенергиен парк „Свети Никола“ с инсталирана мощност 156 мегавата. Томас Функе посочи, че паркът все още не работи с пълен капацитет, а с 80 на сто от планираната мощност заради проблеми в  присъединяването на произведената електрическа енергия.

Управителят на Гео Пауър обясни, че в момента на пуска Националната енергийна компания не е била готова да приеме произведената енергия. Това според него може да стане след построяването на две подстанции – край каварненското село Видно и край град Добрич. За да ускори работата по проекта, дружество Гео Пауър е помогнало в закупуването на земята за подстанциите, участва в строителството на новия електропровод.

Междувременно бе съобщено, че близо една пета от консумираната електроенергия в Германия тази година е добита от възобновяеми енергийни източници, което ги прави за пръв път вторият енергиен източник в страната. На първо място са лигнитните въглища с дял от 24,6 на сто в потреблението на електричество, показват данни на германската федерация на водния и енергийния отрасъл. На второ място се изкачват възобновяемите енергии (19,9 на сто спрямо 16,4 на сто през 2010 година), изпреварвайки каменните въглища (18,7 на сто) и ядрената енергия (17,7 на сто). Делът на ядрената енергия е спаднал значително след внезапното затваряне през март на осем от най-старите централи в Германия след ядрената авария във Фукушима.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us