Геодезия

XXIV конгрес на FIG – лице в лице с предизвикателствата


 

sidney1.jpg

 

Председателят Стиг Енемарк  посрещна участниците в XXIV Международен конгрес на FIG в кметството на Сидни под съпровода на орган.

Ива Цонева

Четиринадесетият конгрес на международната федерация на геодезистите (FIG) се проведе  през април в красивия австралийски град Сидни. Най-голямото международно събитие за геодезистите премина под мотото „Да се изправим лице в лице с предизвикателствата – да изградим възможностите“.

По традиция откриването започна  с приветствие от основните водещи личности в организацията. Първи посрещна гостите Майкъл Гиудичи – председател на Surveying and Spatial Sciences Institute (SSSI). Последва речта на председателя на FIG Стиг Енемарк, който разясни ролята на геодезията в решаването на глобалните проблеми, пред които е изправено човечеството през ХХІ век. Той представи множеството възможности за действие, които да повлияят както за развитието на професионално равнище, така и в глобален аспект на професията. FIG е организация, която едновременно лети високо и е здраво стъпила на земята, заяви Енемарк. Освен това геодезията следва целите и предизвикателства, поставени пред нея, както на локално, така и глобално ниво, обясни още президентът на FIG.

 

sidney2.jpg
Церемонията по откриването  на XXIV Международен конгрес на FIG бе комбинация от автентични музика и  танци и приветствия от официални  лица – Пол Харкомб – директор на конгреса, Майкъл Гуидичи – председател на организацията домакин SSSI, Стиг Енемарк – председател на FIG, Тони Кели – министър на земята на Австралия, Мари Башир- губернатор на Южен Уелс и проф. Тим Фланери.  

 sidney3.jpg

Откриването продължи с кратко приветствие  от страна на Мари Башир, губернатор на Нов Южен Уелс. Башир разказа историята на млад английски геодезист, изпратен в Австралия като затворник, но изиграл важна роля за развитието на континента. Тя получи от организаторите малка статуетка – прототип на по-големия паметник, създаден в чест на австралийските геодезисти.

Следващия гост на конференцията беше професор Тим Фланери. Световно известният учен е обявен за австралиец на годината през 2007 г. Той повдигна и въпросите около основната тема на конгреса – „Да се изправим лице в лице – с предизвикателства като глобалното затопляне, покачващото се ниво на водните басейни, загубата на био разнообразието и промяната на крайбрежните ивици. Проф. Фланери даде любопитен пример с типичното за Астралия кенгуру, което при всеки подскок изразходва енергия, която се регенерира във въздуха и може да преживява дори и в много тежки условия. Това е пример за истинския начин да посрещнеш предизвикателствата и да изградиш възможностите, заяви проф. Фланери. Той обясни подробно връзката между глобалното затопляне и ролята на човека за запазване целостта на природното разнообразие. Геодезията ще помогне за разрешаването на тези проблеми с точно локализиране и измерване на проблемите, подчерта професорът. Измерването на покачващото се океанско ниво, което е стигнало до 1,1 м за година и преместването на континента Австралия с осем см на година, не би било възможно без геодезията, коментира Фланери.

 

 
sidney4.jpg

Някои от българските  делегати (от дясно на ляво) Георги Златанов, Златан Златанов, Ангел Янакиев и Николай Найденов.

На конгреса имаше  деветима български представители, като сред тях и двама докладчици – инж. Гинчо Костов и инж. Николай  Найденов, представящи свои трудове, разработени през последната година. Инж. Гинчо Костов представи темата „Някои изследвания на качеството на GNSS определенията при специфични условия“ („Some Studies on the Quality of GNSS Determinations Under Specific Conditions“) в рамките на срещите на Комисия 5 на FIG – Позициониране и измервания. То засягаше общото качество на GNSS определенията при различни условия и извършените бързи статични измервания. Последващата обработка на геодезическите спътникови измервания е извършена чрез софтуер Geomax Geo Office, който е изчислил критериите за качество. Предвид на изчисленията, получените резултати и даденостите на днешните технологии, са направени изводи и препоръки за бъдеща работа. В обща кратка сесия на Комисии 8 (Планиране на пространството и развитие) и 3 (Управление на пространствената информация) по проблемите на Критичното инфраструктурно развитие, своя доклад на тема „Паркинг изследване – методология и приложение в България“ изнесе инж. Николай Найденов. В него бяха изложени основните пунктове в наблюдението и преброяването на паркиращите превозни средства – паркинг капацитет, заетост на местата за паркиране, продължителност, разпределение на заетостта през деня, среден оборот на едно място, който дава оценка за това, как се използва паркинг капацитета, особено в „синя зона“. В представянето беше обърнато внимание на планирането и провеждането на самото изследване. За един ден трябва да се организират десетки преброители, които произвеждат десетки хиляди записи в стотици формуляри, които впоследствие се обработват в базата данни. Резултатите се показват посредством диаграми и карти, генерирани в ГИС среда. Съдейки по възникналите въпроси и коментари, и двете теми предизвикаха интереса на присъстващите. Ораторите бяха подкрепени от българските си колеги, както и от български геодезисти, работещи в Австралия.

sidney5.jpg

Инж. Николай Найденов представи своето изследване за „Геодезията  на паркирането“.  

sidney6.jpg

Инж. Гинчо Костов изнесе доклад на тема „Качеството на Глобално навигационното определяне при специални условия“.  

В края на усилната седмица  участниците на конгреса гласуваха  и за следващия домакин на най-голямата среща на FIG – това ще бъде столицата  на Малайзия Куала Лумпур.

 

sidney7.jpg
Настоящият председател Стиг Енамарк с тримата кандидат председатели (от ляво на дясно) Теи Чи Хай от Малайзия, Иян Грйнуей от Великобритания и Матю Хигинс от Австралия.  
 
sidney8.jpg

  Инж. Янакиев и инж. Златанов поканиха новоизбрания председател на FIG – Теи ЧиХай от Малайзия на Общата среща на Комисии 3 и 7 на FIG в България.

Основното усещане за атмосферата на конгреса беше липсата на граници и разлика в отношението на хората към нито една националност. Всички присъстващи бяха професионалисти геодезисти и нямаше значение нито раса нито държава. 
На конгреса всички се обединиха около разбирането, че геодезията ще помогне за по- лесното решаване и обясняване на сериозни глобални проблеми пред обществеността и осъществяването на едно по-поносимо бъдеще за човечеството.

sidney9.jpg

Организаторите на Работната среща  на FIG в Маракеш, Мароко, поканиха делегатите на Генералната асамблея.  

podlojka7.JPG

podlojka2.JPG

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us