Геодезия

Заснемат Пазарджик с дрон

Община Пазарджик ще ползва безпилотни летателни системи за нуждите на кадастъра. Чрез фотограметрия се получават точни 3D модели с висока резолюция, които ще се използват в градоустройството и в други обществени сфери. Пазарджик ще е сред първите общини, които въвеждат заснемането с дрон.
Заснемането с дрон позволява директно измерване със сантиметрова точност. Информацията се събира изключително бързо и позволява работа в офис. С новата технология ще бъдат изчистени натрупани с годините неточности в кадастъра, споделя главният архитект на общината Кръстьо Танков.
„Това е целта ни, за да можем да развържем ръцете на хората, които живеят в определени територии, които са нерегламентирано застроени, всъщност на тези хора ние сме им длъжници““, посочи той.
Кметът Тодор Попов коментира, че легализирането и узаконяването на тези територии ще доведе до постъпления в общинския бюджет. Това ще помогне много на синя зона и на други дейности, свързани със заснемането на територии, които са ни важни, заяви той.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us