Новини

1500-годишна делва откриха в центъра на Варна

Делва от късноантичната епоха разкопаха работниците, извършващи ремонта на центъра във Варна, пред храма „Св. Николай Чудотворец“.

Делвата е открита сред изгоряла жилищна постройка от късната античност, съществувала в периода между IV и VI век. Предполага се, че от това място е започвал градът през въпросната епоха, а делвата е от 6 век и е на около 1500 години.

 

 

Намирането на самата делва не е сензация – няколко такива от десетилетия има в двора на Археологическия музей. По-голямата находка е крепостната стена, фрагменти от която се виждат в изкопа зад делвата.

Според местните власти най-интересното е как се е запазила делвата до днес при цялото нестихващо строителство в града.

снимка БГНЕС

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • В МРРБ търсят еко решения
  В МРРБ търсят еко решения

  Виждаме много дефекти, ще търсим механизъм те да бъдат отстранени. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на среща с представители на

 • Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране
  Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране

  България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези

 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us