Новини

Атаката по най-голямата ядрена централа в Европа е огромна заплаха

Атаката по украинската Запорожка ядрена централа от страна на Русия беше огромна заплаха за цяла Европа и за света. Това заяви на спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН постоянната представителка на САЩ Линда Томас-Грийнфийлд, предадоха световните агенции.

„Благодарение на Бога светът избегна една ядрена катастрофа през нощта“, подчерта тя, като определи атаката срещу централата като „безотговорна“ и „опасна“. „Не само Владимир Путин не се вслуша в призивите да спре инвазията си срещу Украйна, но ние станахме свидетели на нова опасна ескалация, която представлява сериозна заплаха за цяла Европа и за света“, допълни дипломатката.

Рафаел Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия, по време на видеовръзка с членовете на Съвета за сигурност подчерта важността на ядрените централи в Украйна. Той заяви, че е готов да посети ядрените обекти в Украйна и уточни, че е отправил съответното искане към Украйна и към Русия за това и то сега се проучвало. Тази мисия на МААЕ ще бъде ограничена до сигурността на ядрените обекти, без да има политическа намеса, допълни Гроси.

Според украински представители ядреният обект Запорожка АЕЦ е бил мишена на миналата нощ на руски артилерийски удари, като съседни на самата централа сгради са се подпалили. Днес руската армия вече е превзела централата. Украинският ядрен регулатор каза, че пожарът, засегнал лаборатория и учебен център край централата, е бил изгасен и няма никакво радиоактивно изтичане.

Русия не е атакувала Запорожката ядрена централа, подчерта пък постоянният представител на Русия в Съвета за сигурност на ООН на заседанието днес Василий Небензя. Той каза, че тези обвинения срещу Русия са лъжа и обвини на свой ред Украйна, че е предизвикала пожар в пределите на тази ядрена инсталация, предаде Франс прес.

„Обвинението, според което Русия е отговорна, е част от кампания за лъжи срещу Москва“, подчерта Небензя.

Руснаците обявиха, че украинските сили са атакували АЕЦ.

Украйна разполага общо с 15 реактора, които са разпределени в 4 атомни централи. Не твърде далече от „Запорожия“, също в южната част на страната, се намира и АЕЦ „Южноукраинска“, която има три реактора, а руските части от юг напредват и към нея. Още две атомни централи има и в северната част, които – поне засега, не се намират в зони с активно настъпление на руски части.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us