Новини

Урсула фон дер Лайен лично даде зелена светлина на българския план за възстановяване

Европейската комисия даде зелена светлина на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Това е изключителен план, почти 60 процента от него са за подкрепа на Зеления преход, каза  от София председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Планът за възстановяване и устойчивост на ЕС е на стойност 800 милиарда евро. В него има три основни стълба – Зеленият пакт и темата за чиста енергия, дигитализацията, инвестиции да направим нашите общества по-силни и устойчиви, каза председателят на ЕК.

Имаме нужда България да е с нас по пътя за декарбонизацията. В НПВУ има решения за ограничаване за емисиите, за съхраняване на енергията, за реформа на пазара на електричество и инвестиции в интелигентни мрежи в енергетиката и диверсификация на доставките на енергия, за да сме независими от доставките от руските газ и петрол, посочи Урсула фон дер Лайен. Втората тема е цифровият преход – Планът гарантира достъпни обществени услуги чрез високоскоростен интернет в селските райони, развитие на 5Джи мрежите, обучение на правилните дигитални умения за бъдещето.

Искам да благодаря на вас и на българското общество за изключителната щедрост към украинците, които бягат от войната.

Вие посрещнахте над 130 хиляди бежанци от Украйна. Много е важно да мобилизираме всички усилия да помогнем на бежанците. Сега европейските фондове са по-гъвкави, за да покрием разходите на държавите за бежанците.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us