Новини

Милион видове пред изчезване на планетата

Нов доклад, подкрепен от ООН, предупреждава, че прекомерната експлоатация, промяната на климата, замърсяването и обезлесяването тласкат един милион вида към изчезване, предаде Асошиейтед прес.

В документа, изготвен от Междуправителствената научно‑политическа платформа за биологично разнообразие и екосистемни услуги, се казва, че ако човечеството не подобри устойчивото използване на природата, Земята е на път да загуби 12 процента от дивите си дървесни видове, над хиляда вида диви бозайници и почти 450 вида акули, както и да понесе други непоправими щети.

Хората използват обичайно около 50 000 диви вида, като всеки пети от 7,9-милиардното население на света зависи от тях за храна и доходи, посочват експертите, изготвили доклада. Един от трима души разчита на дърва, за да готви, като броят им е още по-голям в Африка.

Много е важно ресурсите да се употребяват устойчиво. „Когато използването на диви видове стане неустойчиво, това е лошо за тях самите, лошо е за екосистемата и е лошо за хората“, казва пред Асошиейтед прес американката Марла Емъри, която е съпредседател на платформата.

Освен мрачната картина, докладът също така дава препоръки на политиците и примери за устойчиво използване на дивата фауна и флора. Водеща трябва да бъде грижата за местно население, което в миналото устойчиво е използвало дивите видове, се казва в документа. От съществено значение е да се запази предаването на традиционните занаяти за устойчиви практики от по-възрастните членове в дадена общност на новите поколения.

Пример за добра практика е риболовът на арапайма, една от най-големите сладководни риби в света, в бразилската Амазонка, каза пред Асошиейтед пред Жан-Марк Фроментен от Франция, който също е работил по доклада.

Докладът е одобрен от представители на 139-те страни в Междуправителствената научно‑политическа платформа за биологично разнообразие и екосистемни услуги. Те се събраха тази седмица в Бон, Германия. В платформата участват десетки експерти, от учени до носители на местни знания.

Междуправителствената научно‑политическа платформа за биологично разнообразие и екосистемни услуги е независим орган и не е част от системата на ООН, но има подкрепата на Програмата на ООН за околната среда, както и на други институции, уточнява Асошиейтед прес.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Водата на Земята е дошла от астероиди
  Водата на Земята е дошла от астероиди

  Анализът на състава на пробите от материя, донесени на Земята от астероида Рюгу в рамките на японска космическа мисия, подкрепя теорията за извънземен произход на

 • Използват карти извън контекст за дезинформация
  Използват карти извън контекст за дезинформация

  Климатоскептиците откриха ново средство за разпространение в социалните мрежи на съмненията в теорията за климатичните промени: като публикуват извадени от контекста метеорологични карти, навеждащи към

 • Човек от Оксфорд ще ръководи Пътна инфраструктура засега
  Човек от Оксфорд ще ръководи Пътна инфраструктура засега

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството от служебния кабинет арх. Иван Шишков назначи Иво Иванов за председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“. Иво

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us